granica funkcji
vker: Jak policzyć granicę, gdy x jest w podstawie i w wykładniku? Na przykład coś takiego:
21 lis 20:45
Mariusz:
Wynik to −∞
ex rośnie szybciej niż x2
21 lis 21:21
vker: A da się to jakoś pokazać obliczeniami?
21 lis 21:38
Leszek: Zastosuj regule de L'Hospitala !
21 lis 21:39
jc:
| | x2 | | x3 | | x3 | |
ex ≥ 1 + x + |
| + |
| +... ≥ |
| dla x ≥ 0. |
| | 2! | | 3! | | 3! | |
21 lis 21:46
jc: Tam miała być równość, ex = 1+x+x2/2! + x3/3! + ..
21 lis 21:47
vker: | | −ex | |
Wychodzi limx→∞ |
| no i nie wiem co dalej. Mógłbyś pomóc? |
| | 2x | |
21 lis 21:47
ABC: zastosuj drugi raz H
21 lis 21:49
Leszek: | | −ex | | −ex | | −ex | |
lim |
| = [∞/∞] =( H ) = lim |
| = ( H ) = lim |
| = − ∞ |
| | x2 | | 2x | | 2 | |
21 lis 21:51
vker: Dzięki
| | (−1)nn2+2n | |
Moglibyście jeszcze pomóc z limx→∞ |
| ? Nie wiem co zrobić z (−1)n. |
| | 1−3n2 | |
21 lis 22:05
Leszek: Podziel licznik i mianownik przez n
2
| | (−1)n+ 2/n | |
lim |
| = ...... |
| | 1/n2 − 3 | |
21 lis 22:07
vker: Tak właśnie zrobiłem, ale (−1)∞ to chyba jest wyrażenie nieoznaczone?
21 lis 22:12
Leszek: Nie ! Dla n parzystej (−1)n = 1 , dla n nieparzystej (−1)n = − 1
Czyli wniosek ..........?
21 lis 22:15
vker:
| | (−1)2k+1+22k+1 | | 1 | |
lim |
| = |
| |
| | 1(2k+1)2−3 | | 3 | |
Ma to jakiś sens?
21 lis 22:41