Wyznaczyć wartość wyrażenia (funkcje cyklometryczne)
Kuba: Mam wyznaczyć:
sin(12arc cos(37)
Domyślam się, że jakoś 12 muszę się pozbyć, ale nie mam pomysłu jak. Może ze wzoru na
sin(2x) lub cos(2x) sprytnie można się tego pozbyć, ale niestety mi nic nie wychodzi.
21 lis 19:05
ABC: przecież to proste jak 100 metrów sznurka w kieszeni
niech x=arc cos(3/7)
oznacza to z definicji że cos x=3/7 i x jest z I cwiartki
masz znalezc sin (x/2)
ale cosx=1−2 sin
2(x/2)
3/7=1−2sin
2(x/2)
po prostych rachunkach sin
2(x/2)=2/7 i musi to być kąt pierwszej cwiartki
| | 2 | |
stąd twoja odpowiedź : √ |
| |
| | 7 | |
21 lis 19:21
Mila:
| | 3 | |
α=arccos( |
| ) i α∊(0,π), sinα>0 |
| | 7 | |
| | α | |
sin( |
| )=√(1−cosα)/2)=√(1−cos(arccos(3/7))/2=√1−(3/72=√27 |
| | 2 | |
21 lis 19:25
Kuba: Faktycznie, jak zna się odpowiedź, to wydaje się to dużo prostsze. Dzięki za pomoc
21 lis 19:26