21 lis 17:06
misieq:
21 lis 17:07
misieq: byłoby*
21 lis 17:07
Mila:
Później spojrzyj
21 lis 17:10
misieq: Okej
21 lis 17:13
Mila:
1) Funkcja liniowa f(x)=ax+b jest malejąca dla a<0⇒
f(x)=(m−2)*x+2 jest malejąca dla :
m−2<0⇔
m<2
=========
2)
Zbiór wartości funkcji: f(x)=−2x
2+12x+1
wykresem jest parabola skierowana ramionami w dół.
Największą wartość osiąga w wierzchołku;
Współrzędne wierzchołka paraboli:
f(3)=−2*3
2+12*3+1=19
Z
w=(−
∞,19>
============
21 lis 17:34
Mila:
3)f(x)=2x2
po przesunięciu o wektor [a,b] otrzymamy wykres funkcji o wzorze
g(x)=f(x−a)+b
czyli wykres g(x)=2*(x−3)2+5 zatem wykres przesunięty o wektor [3,5]
czyli 3 jednostki w prawo i 5 jednostek do góry.
=====================
21 lis 17:55
Mila:
4)Nachylenie prostej do osi OX
y=
√3*x−2
tgα=
√3⇔α=60
o
============
Liczysz wartości funkcji:
f(−1), f(0), f(2), f(−2)
| | 1 | | 2 | |
f(−1)=( |
| )−1=( |
| )1=21=2 |
| | 2 | | 1 | |
A∉wykresu
B∉wykresu
C∉wykresu
punkt (−2,4) należy do wykresu tej funkcji
================================
21 lis 18:05
Mila:
6) A=(1,2) i f(x)=x
2−2x+3m+1
Jeżeli A należy do wykresu tej funkcji to f(1)=2
1
2−2*1+3m+1=2
3m=2
======
21 lis 18:22
Mila:
D:
x
2−4>0
(x−2)*(x+2)>0
x<−2 lub x>2
wybierz odpowiedź
21 lis 18:26
Mila:
8)
Sprawdzamy czy pierwsza wsp. wierzchołka należy do przedziału <−1,3>
x
w=5∉<−1,3>
liczysz wartości na końcach przedziału
f(−1)= ?
f(3)= ? oblicz i wpisz odpowiedź
czekam
21 lis 18:32
misieq: Dzięki za poświęcony czas, przysiądę przy tym jutro i napiszę odpowiedzi

Dzięki wielkie
21 lis 21:57
Mila:
No to reszta jutro.
21 lis 22:01
misieq: 1. Jak jest np y=(m−5)x to funkcja malejąca będzie gdy m<5, a jeśli byłoby np y=(m+5)x to
rosnąca to m>5, czy jak?
2. Tutaj w ogóle nie rozumiem tego jak np przenieść funkcje na wykres tzn, jak z funkcji
np:f(x)=−2x2+12x+1 narysować parabole.
3. Tylko odczytuje wartości z funkcji np jakby było 2(x−7) + 3 to prawo o 7 góra o 3 tak?
4. Dlaczego akurat tutaj tg przyjęłaś, skoro np w ctgα pierwiastek z 3 to 30 stopni, a tak odp
tez jest w podanych?
5. Tutaj podstawiam wartości pod X i patrzę, czy wynik pokrywa się z Y.
6. Tutaj też podstawiam 1 i 2 do funkcji i po prostu liczę.
7. Nie rozumiem na jakiej to działa zasadzie
8. Też nie zbyt wiem co i jak.
Jakbyś znalazła chwilę czasu, żeby rzucić światłem na to co napisałem, byłoby super. Pozdrawiam
22 lis 16:08
Mila:

1) własności funkcji liniowej:
y=ax+b wykresem jest prosta
znaczenie współczynników a, b
a=tgα, gdzie α− kat nachylenia prostej do osi OX
(0,b) − punkt przecięcia osi OY
a>0 funkcja jest rosnąca
a<0 funkcja liniowa jest malejąca
a=0 funkcja stała
1)
f(x)=x+2 − funkcja rosnąca
a=1, (0,2) punkt przecięcia OY
tgα=1,
α=45
o
Twój przykład
y=(m−5)x
a) m−5>0 ⇔m>5 funkcja rosnaca , np m=7
y=(7−5)*x,
y=2x
b) m−5<0⇔m<5 funkcja malejąca, np. m=4
y=(4−5)x⇔
y=−x
22 lis 16:45
Mila:
Analizuj.(1)
22 lis 16:45
Mila:
3) Tak.
4) masz wyjaśnione w (1)
5) tak
6) tak
2,7,8) Czego nie rozumiesz ? Nie umiesz rozwiązać nierówności kwadratowej?
Musisz poznać własności funkcji kwadratowej.
−wzór, znaczenie wsp. a, b
− współrzędne wierzchołka paraboli
− miejsca zerowe
−postać kanoniczna, postać iloczynowa
Poczytaj to wyjaśnię, co trzeba.
w (2) nie potrzeba dokładnego wykresu , wystarczy szkic , ale trzeba wiedzieć
jakie są wsp. wierzchołka paraboli.
22 lis 16:53
22 lis 16:56
misieq: Jak mam postać kierunkową y=ax +b to od a zależy, jaka jest funkcja.
np y=(m−3)x+1 jest malejąca
to m−3<0
czyli m<3
22 lis 16:59
22 lis 17:00
Mila:
16:59 dobrze.
22 lis 17:01
misieq: Zabieram się za oglądanie.
22 lis 17:01
Mila:
Dobrze, to dalej będziemy wyjaśniać:
22 lis 17:16
misieq: 8
f(−1)= −1/2 (−6) +4 = −20
f(3) = −1/2 * 4 + 4 = 2
Czyli odp C=2
22 lis 18:10
misieq: 7
(od − niesk. do −2> v <2 do + niesk.)
22 lis 18:13
misieq: Nie wiem czy dobrze, ale spróbowałem samemu
9
f(x)=2x2 − 7x +c
Δ=49 = pierwiastek z 7
x1=0
x2=7/2
Czyli c ma wartość 0
22 lis 18:33
Mila:
7,8 OK
Następne będę patrzeć
22 lis 18:41
misieq: ostatnich 3 nie mam pojęcia jak zacząć :v
22 lis 18:47
6latek: zadanie nr 9 zle masz
f(x)= 2x
2−7x+c
dwa miejsca zerowe kiedy Δ≥0
Δ= (−7)
2−4*2*c (tutaj c ≠1 to jest parametr
Δ= 49−8c≥0
−8c≥−49
22 lis 18:48
misieq: Czyli na takiej zasadzie. Myślałem, że jako C mogę przyjąć 0. Dzięki za poprawienie.
22 lis 18:53
Mila:
9)
f(x)=2x
2−7x+c
Δ>0 ⇔f(x) ma dwa miejsca zerowe.
Δ=b
2−4ac, a=2, b=−7, wyraz wolny c nie znany
Δ=7
2−4*c*2
49−8c>0
49>8c
| | 49 | |
dla c< |
| funkcja ma dwa miejsca zerowe |
| | 8 | |
np. c=6
f(x)=2x
2−7x+6
Δ=49−4*2*6=1
10) Podpowiedź
y=ax+b
a=tgα, a=tg(135
o)=tg(180−45
0)=−tg(45
o)
22 lis 18:54
misieq: a znak nie powinien być < zamiast ≤ ? Bo delta ma 2 miejsca zerowe kiedy jest wieksza od 0, a
nie wieksza/rowna. Chyba ze cos zle zinterpretowałem.
22 lis 18:55
6latek: Nawet przyjales ze c=0 co jest prawda bo wtedy otrzymasz niezupelne rownanie kwadratowe
Zupelne jest takie
ax2+bx+c=0
niezupelne jest postaci
ax2+bx=0 (nie ma wwspolczynnika c
lub ax2+c=0 (nie ma wyraz z x
22 lis 18:57
misieq: No okej, czyli zadanie mogę zakończyć zapisując wartość C i nie muszę liczyć miejsc zerowych,
tak?
22 lis 18:59
PW: misieq, co ty wygadujesz? (cyt.) Bo delta ma 2 miejsca zerowe kiedy jest wieksza od 0 (!)
22 lis 18:59
Mila:
Nie delta a funkcja ma dwa miejsca zerowe:
− jeżeli Δ > 0, to funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe (trójmian kwadratowy
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste, równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania
rzeczywiste), funkcja przecina oś OX w dwóch punktach:
Δ>0 (zapis: delta większa od zera)
22 lis 19:03
misieq: Pw, chodzilo mi o rozwiazania, nie miejsca zerowe. Juz od tego wszystkiego mi sie pogmatwało.
22 lis 19:04
Mila:
9) Nie musisz liczyć miejsc zerowych , nie masz takiego polecenia.
Ponadto jakbyś to robił, dla ilu wartości c.
rozwiązuj 10.
22 lis 19:07
misieq: tg45=1
y=1 * x +b
0=1 * (−3) +b
b=3
y= x + 3
22 lis 19:10
Mila:
Źle, przeczytaj dokładnie podpowiedź!
22 lis 19:13
misieq: tg45 = −1
y= −1 *x +b
0=−1 * (−3) + b
b= −3
y= −x −3
22 lis 19:15
Mila:

Oto Twoja funkcja.
y=x+3, czy prosta jest nachylona pod kątem 135
o ?
Jedno zgadza się z treścią.
22 lis 19:18
misieq: Druga odpowiedź jest poprawna?
22 lis 19:19
Mila:

Teraz dobrze!
y=−x−3
22 lis 19:19
misieq: Nie zauważyłem tego minusa po prostu, dziękuję za korektę.
22 lis 19:22
Mila:

Teraz rozwiąż najpierw 12)
a+2b=20
dalej sam.
22 lis 19:22
Mila:
Widzę, że postępy są, musiałeś leniuchować trochę w szkole,
albo za dużo randkować, bo masz duże braki
22 lis 19:23
Mila:
Rozwiązuj, będę po kolacji na forum.
22 lis 19:24
misieq: a+2b=24
a=24−2b
P=a*b
P= (24−2b) * b = −2b2 +24b
y=−2b2 +24b
Δ24
−24/2 * (−2) = −24/−4 = 6
2b=12
a+12=24
a=12
Wymiary ogródka 12x6
22 lis 19:49
misieq: Powiedzmy, że miałem ciekawsze rzeczy do roboty, a matematyka sama w sobie nigdy mi jakoś
szczególnie nie podchodziła. Polski przychodzi mi bez trudu i nie mam najmniejszego problemu z
tym przedmiotem. Widocznie nie jestem "ścisłowcem"
22 lis 19:52
misieq: Jeśli będziesz miała jeszcze siłę męczyć się z moją niewiedzą, to możesz zostawić jakąś
podpowiedź do zadania nr. 11. Jutro sobie je ogarnę, bo teraz idę obejrzeć coś na netflixie.
Spokojnej nocy i dziękuje.
22 lis 19:56
6latek: Zycie nie jest czarno −biale
nawyzej bedziesz dobry w tym co lubisz robic bez matury i studiow .
22 lis 20:01
misieq: Maturę myślę, że dam rade ogarnąć na te 30% z matematyki. Od poniedziałku zaczynam korepetycje.
Studia natomiast odpuszczam, bo to stanowczo nie dla mnie. Planuję się spełniać w
kulturystyce, co poniekąd robię od 3 lat. Pozdrawiam.
22 lis 20:05
6latek:

masz taka sytuacje w zadaniu nr 11
22 lis 20:09
Mila:
11) masz wskazówkę 20:09
W=(−3, 4) wsp. wierzchołka paraboli
Napisz f(x) w postaci kanonicznej i wykorzystaj informacje o miejscu zerowym.
II sposób
Znajdź drugie miejsce zerowe, napisz f(x) w postaci iloczynowej,
wykorzystaj informację o współrzędnych wierzchołka paraboli.
22 lis 20:26
6latek: Dobry wieczor
Milu
22 lis 20:28
Mila:
Jeżeli chcesz być wrakiem w wieku 40 lat to jesteś na najlepszej drodze.
( do tego prowadzi kulturystyka)
Zacznij myśleć, zacznij się uczyć, aby mieć przyzwoity zawód z którego są pieniądze i spokojne
życie.
22 lis 20:29
Mila:
Dobry wieczór
Krzysiu
22 lis 20:30
Mila: 12) Masz znaleźć największą wartość funkcji kwadratowej,
to po co liczysz deltę ( zresztą źle)?
a+2b=24,
a=24−2b, a>0 i b>0 ( dlaczego?)
24−2b>0
24>2b i b>0 b<12 i b>0
P(b)=−2b
2+24b− parabola skierowana w dół. Największa wartość w wierzchołku:
b=6
a=24−2*6
a=12m
− Wymiary ogródka : 12m x 6m
P(6)=−2*62+24*6=−72+144 to samo tradycyjnie P=12m*6m=72m
2
P(6)= 72m
2
===================
Musiałam poprawić, zobaczyłam 20 zamiast 24 i powielałam błąd.
22 lis 20:45
PW: Milu (do wpisu z 20:29)

− Wiesz oczywiście czym różni się balkon od magistra?
22 lis 23:05
Mila:
O już się boję. Nie wiem
22 lis 23:25
Mila:
Pozdrawiam i dobranoc
22 lis 23:28
PW: Balkon może utrzymać czteroosobową rodzinę
23 lis 09:44
Mila:
23 lis 18:22
iteRacj@:
PW Czy to taka wskazówka dla maturzystów wybierających się na studia?
A właściwie dla licealistów, bo technikanci (ładny wyraz) mają luksusową sytuację, mają już
zawód.
23 lis 19:06