Ekstrema funkcji
Alex: Wyznacz ekstrema funkcji f (określ czy są to min.czy max.)
f(x)=sinx−sin2(x)
21 lis 19:52
Jakoś tak : Policz pochodną pierwszego stopnia, drugiego.
21 lis 20:15
Alex: właśnie przy f'(x)>0 się zagubiłam z tymi wartościami
czemu drugą pochodną?
21 lis 20:17
Jakoś tak : Tak jest szybciej. Szukamy z takich że f'(x)=0 następnie dla tych x badamy f"(x), jeżeli
f"(x)<0 wtedy mamy maksimum lokalne w tym punkcie. Jeżeli f"(x)>0 mamy minimum lokalne. Jeżeli
f"(x)=0 wtedy trzeba dalej różniczkować. Aż będzie różne od zera.
21 lis 21:53