Twierdzenie Cantora
Maja: Z twierdzenia Cantora wynika, że zbiór l. naturalnych nie jest równoliczny ze zbiorem l.
rzeczywistych, ponieważ
tworzymy jakiś zbiór X=[a∊ A: a∉ f(a)] Ale czy samo tworzenie takiej sprzeczności nie jest
nieuprawnione? Przecież tak samo moglibyśmy na tej podstawie stwierdzić, że zbiór l. nat.
dodatnich nie jest
równoliczny ze zb. l. całkowitych, a jest bo da się wykazać taką biejkcję. Jednak w przypadku
l. nat i l. cał. tak samo moglibyśmy utworzyć taki
zbiór X i przerzucić, element "a" do zbioru do którego nie należy. Gdzie tu różnica? Czekam na
odpowiedzi.
21 lis 20:07
Blee:
A niby dlaczego zbiór liczb naturalnych (dodatnich czy nie − to różnica tylko jednego elementu)
miałby nie być równoliczny ze zbiorem liczb całkowitych?
| | ⎧ | (x−1)/2 ; dla x = 2k+1 | |
| f(x) = | ⎩ | −x/2 ; dla x = 2k |
|
i w ten sposób masz odwzorowanie z N
+ na Z
21 lis 22:12