21 lis 13:54
fsdgses: jak zwykle banalne zadania
21 lis 14:16
6latek: Mysle ze w zadaniu nr 11 jest blad
Podstawa funkcji ma wartosc ujemna a powinnaa byc >0
21 lis 14:41
fsdgses: podstawa jest 3 wiec o co ci chodzi?
21 lis 14:50
Jerzy:
Cześć

Byłby błąd, gdyby było: f(x) = (−3)
x
21 lis 14:52
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Takie zapisy sa dla mnie niejednoznaczne
jak bym to mial przeksztalcic zeby posdatwa byla >0?
Kolego jesli juz odpowiadasz to nalezy napisac dlaczego
Odpowiedz w stylu nie bo nie czy tak bo tak jest imfaltymna
21 lis 14:58
Jerzy:
Nie żartuj

−2
2 = −4 , ale (−2)
2 = 4
Zapis jest jednoznaczny: f(x) = −3
x , czyli f(x) = − g(x) , gdzie: g(x) = 3
x
21 lis 15:01
Adamm:
zd 27
(a+b/2)2−(a−b/2)2 = 2ab
4|(2ab) bo 2|a lub 2|b, z racji tego że to są 2 kolejne liczby naturalne
21 lis 15:08
6latek: Dobrze . pozniej sie odezwe
21 lis 15:08
Adamm:
reszta zadań dosyć nudna
21 lis 15:09
Basia: Jak zwykle na poziomie podstawowym
Adammie 
Witajcie
21 lis 15:54
Maciess: A co powiecie na to, że trapez którego boki liczymy nie powinien istnieć?
21 lis 16:35
Mila:
Dla 6latka.
zad 11.
Zapis :
f(x)=−3x=(−1)*3x
f(x−2)=(−1)*3x−2=−3x−2
21 lis 16:49
Mila:

31)
21 lis 16:56
ite:
@Maciess chodzi o ΔAPB w zad.26 (o trapezie)?
z danych: |AP|=8, |BP|=12, z odpowiedzi: |AB| = 24
21 lis 16:58
Maciess: Mógłby ktoś rozwiązać 33?
21 lis 16:59
6latek:

Dobry wieczor
Milu 
tak .Juz to rozumiem
21 lis 17:00
ite:
podobny problem z ΔDCP
21 lis 17:00
Maciess: @
ite
| | 9 | |
chodzi o ΔDCP. Boki (nawet wg klucza) to 3,9, |
| |
| | 2 | |
21 lis 17:01
Maciek: Matura jak matura, sam pisałem , będę miał ~86% ale nie przywiązuje zbyt dużej wagi do niej
21 lis 17:21
fsdgses: co tak słabo?
21 lis 17:47
Blee:
Maciess co do zadania 33
1) wniosek z treści zadania:
wierzchołek B to punkt przecięcia się tych dwóch prostych ... stąd: B ma współrzędne (15,8)
| | 2 | |
2) AC prostopadła do wysokości z B ... więc AC leży na prostej y = |
| x + b |
| | 3 | |
3) wyznaczamy 'b' podstawiając współrzędne punktu A:
8 = −6 + b −> b= 2
4) punkt C leży na przecięciu się prostych:
y = −2x + 38
więc ma współrzędne (13.5 ; 11)
5) wyznaczamy prostą zawierającą AB (podstawiamy współrzędne punktów
..... (tego już mi się nie chce robić

)
6) robimy prostopadłą do wyznaczonej prostej i wyznaczamy 'wyraz wolny' tak aby ta prosta
przechodziła przez wierzchołek C
Koooniec
21 lis 17:59
Maciess: Dziękuje Blee, jutro sobie to policze na swojej karteczce zobacze czy wyjdzie.
21 lis 19:28