Prawdopodobieństwo
simon5005:

Układ składa się z 4 jednakowych bloków, które ulegają uszkodzeniu niezależnie od innych.
Prawdopodobieństwo poprawnego działania poszczególnego bloku w ciągu doby wynosi 0,85.
Wyznacz prawdopodobieństwo bezawaryjnej pracy układu przez całą dobę.
A − układ działa poprawnie (przesyła sygnał z jednego do drugiego końca)
Zdarzenie przeciwne do A − układ nie działa
Czyli w P(A') na pewno nie działa x1 oraz nie działa co najmniej jeden z trójki x2,x3,x4.
Jeśli tok mojego rozumowania jest dobry proszę o sposób, żeby obliczyć P(A'), a jeśli jestem w
błędzie
proszę o poprawne rozwiązanie.
21 lis 21:56
Blee:
P(A') = 0.15*(0.153 + 3*0.152*0.85 + 3*0.15*0.852) = ...
21 lis 22:01
Blee:
ale to lepiej policzyć P(A)
P(A) = 0.85 + 0.853 − 0.854
czyli:
x1 działa całą dobę + x2,x3,x4 działają całą dobę − x1,x2,x3,x4 działają całą dobę
21 lis 22:02
Adamm:
jest ok
21 lis 22:03
ABC: mozna tez tak
dol dziala 0.853
gora dziala 0.85
dol nie dziala 1−0.853
gora nie dziala 1−0.85
dol nie dziala i gora nie dziala (1−0.853)(1−0.85)
dol dziala lub gora dziala 1−(1−0.853)(1−0.85)
jakby nie liczyc pstwo dzialania okolo 0.94
21 lis 22:10
simon5005: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, faktycznie trochę sobie utrudniłem życie licząc
P(A') zamiast P(A), , ale na to nie wpadłem
21 lis 22:14