Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y
martisia: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y takich, że |x|≠|y| prawdziwa jest
nierówność
(x−y)(x3+y3)/(x+y)(x3−y3) > 1/3
Proszę o wyjaśnienie, wskazówkę, rozwiązanie. Rozwinęłam, ze wzorów skróconego mnożenia
(x3+y3) oraz (x3−y3), nie wiem co dalej.
21 lis 17:38
Blee:
| (x−y)(x3+y3) | | (x−y)(x+y)(x2 − xy + y2) | |
| = |
| = |
| (x+y)(x3−y3) | | (x−y)(x+y)(x2+xy+y2 | |
| | x2+y2 − xy | | 2xy | |
= |
| > 1 − |
| > (*) |
| | x2+y2 + xy | | x2 + y2 + xy | |
// (x − y)
2 > 0 ⇔ x
2 + y
2 > 2xy
| | 1 | | 1 | |
// jeżeli a > c (oczywiście, a ≠ −b oraz c ≠ −b), to |
| < |
| ⇔ |
| | a+b | | c+b | |
| | 2xy | | 2 | | 1 | |
(*) > 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 2xy + xy | | 3 | | 3 | |
21 lis 17:53
PW: Nie ściągałem, spróbowałem trochę inaczej:
Licznik
(x−y)(x+y)(x
2−xy+y
2)
Mianownik
(x+y)(x−y)x
2+xy+y
2)
Po uproszczeniu ułamka (tu wykorzystujemy założenie |x|≠|y|) zostaje
| (x2−xy+y2) | | 1 | |
| > |
| |
| (x2+xy+y2) | | 3 | |
| (x−y)2+xy | | 1 | |
| > |
| |
| (x−y)2+3xy | | 3 | |
Jeżeli
xy>0, to mianownik jest dodatni, a więc równoważna jest nierówność
3(x−y)
2+3xy > (x−y)
2+3xy
2(x−y)
2 > 0
− nierówność prawdziwa przy załozeniu x≠y wynikającym z x|≠|y|.
A co będzie dla xy<0?
21 lis 18:20