problem z równaniem macierzowym
AM: Cześć, robię sobie zadania z równań macierzowych.
Mam następujące równanie:
a
11=1, a
12=2 itd.. nie są to ułamki, wstawiłem je ponieważ macierz jest czytelniejsza.
Teraz podstawiam pod X dowolną macierz
I ją transponuję:
Wychodzi:
| | a | | b | | a | | c | | 1 | | 2 | |
[ |
| |
| ]=[ |
| |
| ][ |
| |
| ] |
| | c | | d | | b | | d | | −2 | | −3 | |
Tworzy się układ równań:
| ⎧ | a−2c=a | |
| ⎜ | 2a−3c=b | |
| ⎨ | b−2d |
|
| ⎩ | 2b−3d=d | |
Wynika z niego że c=0. Dalej, po przeszktałceniach otrzymuję że a=d i b=2a.
Czy mogą być takie wyniki wyrazów macierzy? Czy gdzieś robię błąd? Będę wdzięczny za pomoc.