matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.5.2018
Zadania
Odp.
2
Michal:
Cześć. Mam znaleźć wzór na n−tą sumę cząstkową postępu geometrycznego Sn=a1(qn−1)/(q−1)
7
Piotrek:
Męczę się z tym już od godziny nie mam nawet pomysłu jak zacząć proszę o pomoc −x
4
+2x
3
+7x
2
−20x+12<0
4
Maria:
Jak obliczc tangens nachylenia lini trendu(prosta) gdy punkty nie pokrywają sie idealnie z linia trendu, dodatkowo są różne skale i jednostki np ox czas(min), oy długość(m)
2
MN:
Hejka,
20
monika:
Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole podstawy wynosi 64 cm2, a długość wysokości ściany bocznej, wynosi 6 cm.
7
ola:
Jak to udowodnić ? proszę o pomoc
8
Maria:
Jak obliczyć tg kąta nachylenia gdy mam wykres z różnymi jednostkami, np na ox czas w min a oy drogę w m, gdy narysowałam ten wykres w różnym wyskalowaniu osi kąt jest zupełnie różny
5
allie x:
Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
1
Janek:
Cześć! Mam problem z tym zadaniem: Wykaż, że równanie x
2
−(a+b)x + ab−c
2
= 0 ma co najmniej jedno rozwiązanie dla dowolnych
5
zagubiona:
mam tak
23
sara.09:
W(x)= (x
2
+1)(x+3)− (x+3) ( 4−3x
2
) zrobiłam to metoda grupowania wyrazów i chce wiedzieć czy dobrze
2
xyz:
Czy mógłby mi ktos podpowiedzieć jak zacząć calke: ∫
√
e
2t
+e
−t
? (calka od 0 do x)
2
wrotek:
Rozwiązać równanie różniczkowe y′=(4⋅x−4)⋅sin(x) z warunkiem początkowym y(0)=3
4
sushi:
rzucasz kostką i zakreślasz to co wypadnie
1
Maciej:
witam prosze o pomoc z tym zadaniem
2
Maciej:
Witam mam problem jak wykazac to zadanie. Dziekuje za pomoc
6
Pochodny:
Mam problem z banalnym zadaniem. Udowodnij, że 1+2...n=(n(n+1))/2. Lewa strona wychodzi mi k+1, a prawa (k+1)/2.
16
sara.09:
Dane są wielomiany W(X) = −3x³ + 2x² + 5x − 1 ; P(X) = 2x² + 3X . wykonaj DZIAŁANIA a) W (x) + p (x)
4
Dickens:
równanie rożniczkowe
7
krzyss:
Ma ktoś zbiór Marii ROmanowskiej i jest tak dobry by mi pokazał, przesłał skan lub cokolwiek by zerknac sobie na zadanka
3
Damian:
Witam moglby mi ktos pomoc jak to zrobic ? Udowodnij że nastepujące wzory są prawdziwe dla kazdego n∊N
1
Nieuchwytny:
Szukam książki Może ktoś z was wie jak nazywa się książka do analizy matematycznej w której zawarto m.in.
1
Heh:
Cześć! Proszą o pomoc z następującym zadaniem: Uzasadnij, że obrazem funkcji y = x
2
−6x+15 w symetrii względem prostej x = 6 jest parabola y = (x−9)
2
+ 6
3
Qaz:
Oblicz pole równoległoboku zbudowanego na wektorach a=4p+q i b=−3p−7q, gdzie po i q są wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadłymi
0
johnik:
uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m równanie x2 + (m+1)x − m − 2 = 0 ma tylko całkowite pierwiastki.
5
Dominika:
Oblicz całki z funkcji wymiernych
38
Draca:
Oblicz długość krzywej y=
√
x
3
od punktu (0,0) do punktu (1,1)
5
Qaz:
oblicz kąt między wektorami a i b jeżeli wiadomo, że p = 2a + b i q = −4a +5b są wzajemnie prostopadłe oraz wektory a i b mają tą
2
Mariusz:
Sortowanie listy dwukierunkowej drzewem binarnym
4
Granica:
x−lnx−1
lim (x→+
∞
)
x
0
johnik:
Znajdź te wartości parametru m, dla których liczba 2 nie należy do zbioru rozwiązań nierówności x2+(m3+3)x−6m2−18m+44>0
2
sushi:
umieść każde zadanie w osobnym poście i wypisz dlaczego zachodzi dana własność
0
PO:
Mam takie równanie: y`=1/(xcosy+sin2y), które nawet rozwiązałem ale nie wiem czy dobrze także jeśli może ktoś mi
8
Fuerta:
Wyznacz najmiejszą liczbę naturalną b że dla kazdego naturlanego a mamy
b
min( a
2
+[
] ) = 2017 .
a
6
Blee:
a) na pewno synetryczna (skoro k rownolegla do l to l rownolegla do k) i przechodnia
13
Mateusz:
Witam prosze o pomoc z zdaniem : Rozwiaz równanie wiedząc ,że liczba (−1) jest pierwiastkiem wielomianu
1
Całka:
oblicz całkę
3
krzyss:
czy zadania prowadzące do rownan i nierownosci sa obowiazkowe i w podstawie na maturce
4
julia.lewandowska:
Określ zbiór wartości funkcji: a) y=1−sinx
1
Mz:
:::rysunek::: l z+2i l < 3 Im(z)=1 z=x+iy
2
Iza:
Miejscami zerowymi funkcji f są liczby −1/2 i 3/2. Wyznacz wzór tej funkcji w postaciach ogólnej i kanonicznej, wiedząc, że jej wykres można otrzymać przez przesunięcie paraboli
1
PxG:
Za pomocą indukcji matematycznej udowodnij, że Liczba 4
n
−1 jest podzielna przez 3
2
Blee:
Blad w rozumowaniu polega na tym, ze pierscien przebywa droge 'po promieniu zewnetrznym'
3
matematyka:
Musze obliczyc iloczyn skalarny funkcji następującyn wzorem:
(f,g
k
)
λ
k
=
=∫
a
b
f(x)g
k
(x)w(x)dx,
(g
k
,g
k
),(f,g
k
)
gdzie w(x) to funkcja wagowa. Nie wiem jak ją obliczyć. Co ona znaczy? Definicja z wiki nic mi
1
Emo:
Wyznacz równanie osi symetrii paraboli y = ( 5 − 2x ) ( 2x + 1 ) i oblicz współrzędne jej wierzchołka.
1
osioł:
:::rysunek::: Witajcie,mam problem z zadaniem z fizyki