matematykaszkolna.pl
Relacje kleszcz: W poniższych zadaniach zbadaj, które z siedmiu znanych własności(zwrotna, przeciwzwrotna, symetryczna, przeciwsymetryczna, antysymetryczna, przechodnia, spójna) posiada każda relacja R ⊂ X x X. Ponadto określ, która z relacji jest relacją porządku, a która relacją równoważności. W przypadku relacji równoważności opisz jej klasy abstrakcji. 3. X − zbiór wszystkich punktów na płaszczyźnie a) AR B ⇔ punkty A,B leżą w takiej samej odległości od punktu (0,0); b) AR B ⇔ punkty A,B leżą na wspólnej półprostej o początku w punkcie (0,0); 4. X − zbiór wszystkich ludzi na świecie a) AR B ⇔ osoby A,B mieszkają (są zameldowane) pod tym samym adresem; zwrotna, symetryczna, przechodnia(?) b) AR B ⇔ osoby A,B mają wspólnego przynajmniej jednego z rodziców; przeciwzwrotna, przechodnia(?) c) AR B ⇔ osoby A,B mają wspólnych oboje rodziców; zwrotna, symetryczna, przechodnia. d) AR B ⇔ osoba A jest przodkiem osoby B; przeciwzwrotna, symetryczna, przechodnia, spójna e) AR B ⇔ osoba A jest rodzicem osoby B; przeciwzwrotna, symetryczna, przechodnia, spójna(?)
20 maj 14:22
sushi: umieść każde zadanie w osobnym poście i wypisz dlaczego zachodzi dana własność
20 maj 14:27
iteRacj@: e) A R B ⇔ osoba A jest rodzicem osoby B; przeciwzwrotna, symetryczna, przechodnia, spójna ? ? ? symetryczna: czy ja jestem matką mojej matki ? nie jestem, jestem jej córką przechodnia: czy matka mojej matki jest moją matką? nie jest, jest moją babcią spójna: czy każdy człowiek jest moim rodzicem? nie jest z przeciwzwrotnością się zgodzę
20 maj 14:29