asd
Dickens: równanie rożniczkowe
2y'' = e
y
| | du | |
w podręczniku mam podstawienie y' = u i y'' = u |
| |
| | dy | |
skąd wzieło się te drugie podstawienie (dlaczego skoro y'=u to y'' ≠ u') i skąd wiedzieć, że
tak należy podstawić?
20 maj 18:27
jc:
2y'' = e
y
2y'' y' = e
y y'
[(y')
2]' = (e
y)'
(y')
2 = C + e
y
Równanie o zmiennych rozdzielonych
20 maj 19:31
jc: podstawiasz u = e
y i całkujesz.
| | √C+u − √C | |
x = K+ √C ln |
| |
| | √C+u + √C | |
20 maj 19:42
jc: Przed ln powinno stać 1/√C.
20 maj 19:50
20 maj 19:57