teoria liczb
Fuerta: Wyznacz najmiejszą liczbę naturalną b że dla kazdego naturlanego a mamy
| | b | |
min( a2 +[ |
| ] ) = 2017 . |
| | a | |
gdzie [ ] onacza cześć całkowitą.
20 maj 13:11
Pytający:
A treść dobrze przepisana? Minimum z jednej liczby nie wygląda sensownie.
20 maj 14:16
Fuerta: Przeciez to jest minium wyrażenia a nie jednej liczby
20 maj 15:51
jc:
s=a2 + b/a
s/3 = [a2 + b/(2a) +b/(2a)]/3 ≥ [b2/4]1/3
s ≥ 3[b2/4]1/3
przyjmując 3[b2/4]1/3=2017
znajdujemy b ≈ 34840
i w tej okolicy szukamy rozwiązania (b=34866, jak mi się wydaje).
20 maj 16:19
jc: U mnie [ ] to zwykły nawias.
20 maj 16:20
Fuerta: A jak napisać tu symbol części calkowitej
20 maj 16:37
jc: Może być [ ]. Po prostu po wysłaniu odpowiedzi zorientowałem się,
że użyłem nawiasu kwadratowego w zwykłym znaczeniu.
20 maj 16:41
Fuerta: aha czyli nadal problem nierozwiązany
20 maj 23:26
jc: Przeczytaj jeszcze raz treść. Inaczej niż Pytający trudno zrozumieć.
Czy nie miałoby być:
Wyznacz najmniejszą liczbę naturalną b taką, że dla każdej liczby naturalnej a
zachodzi nierówność: a2 + [b/a] ≥ 2017.
Wydaje mi się, że b=34866.
20 maj 23:38
jc: Jeszcze raz wziąłem kalkulator
3(b2/4)1/3 = 2017 = m
b = 2(m/3)3/2 = 34866.38816...
Tak jest bez wartości całkowitej.
A co zmienia wartość całkowita?
21 maj 11:01
jc: Minimum jest osiągane dla a=√m/3 ≈ 25.929...
Niech b = 34866.
Dla a=25 mamy a2 +[b/a] = 2019
Dla a=26 mamy a2 +[b/a] = 2017
Dla a=27 mamy a2 +[b/2] = 2020
a więc minimum = 2017
b = 34865 jest za małą liczbą.
Dla a=26 mamy bowiem a2 +[b/a] = 2016.
Najmniejszą wartością b jest więc liczba 34866.
21 maj 11:37
jc: Złóż z tego rozwiązanie. Rozważania dla wyrażenia z rzeczywistymi wartościami
a i b oraz bez [ ] dają ...
Patrzymy teraz na liczby całkowite bliskie tym rzeczywistym ...
21 maj 11:39