Nierówności wielomianowe
Piotrek: Męczę się z tym już od godziny nie mam nawet pomysłu jak zacząć proszę o pomoc
−x4+2x3+7x2−20x+12<0
20 maj 22:09
aniabb: dodaj współczynniki..jak się zerują to 1 jest pierwiastkiem
20 maj 22:11
sushi:
a jakie znasz metody ?
20 maj 22:12
aniabb: hornerem.. sprawdzasz 1, 2, −3
20 maj 22:12
Piotrek: A ja grupować próbowałem...
20 maj 22:15
sushi:
−x4 +2x3 +7x2 − 14x +( − 6x +12)
20 maj 22:19
aniabb: rozbijasz 20x na 14x+6x i masz
−x3(x−2)+7x(x−2)−6(x−2)<0
20 maj 22:19
Mariusz:
−x
4+2x
3+7x
2−20x+12<0
−x
4+2x
3+7x
2−20x+12=0
−(x
4−2x
3−7x
2+20x−12)=0
x
4−2x
3−7x
2+20x−12=0
(x
4−2x
3+x
2) − (8x
2−20x+12)=0
(x
2−x)
2 − (8x
2−20x+12)=0
| | y | | y2 | |
(x2−x+ |
| )2 − ((y+8)x2+(−y−20)x+ |
| +12)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | y2 | |
4( |
| +12)(y+8)−(y+20)2=0 |
| | 4 | |
(y
2+48)(y+8)−(y+20)
2=0
y
3+8y
2+48y+384−y
2−40y−400=0
y
3+7y
2+8y − 16 = 0
y = 1
| | 1 | | 49 | |
(x2−x+ |
| )2 − (9x2−21x+ |
| )=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 7 | |
(x2−x+ |
| )2−(3x − |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | |
((x2−x+ |
| )−(3x − |
| ))((x2−x+ |
| )+(3x − |
| ))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2−4x+4)(x
2+2x − 3)=0
(x−2)
2(x−1)(x+3)=0
−(x−2)
2(x−1)(x+3)<0
21 maj 01:03