Trygonometria
julia.lewandowska: Określ zbiór wartości funkcji:
a) y=1−sinx
b) y=tg2x−1
c) y=|3−cosx|
d) y=4−3sin2x
20 maj 11:10
iteRacj@:
a) y=1−sin x
−1≤sin x≤1 // *(−1)
−1≤ −sin x≤1 //+1
−1+1≤ 1−sin x≤1+1
spróbuj dalej
20 maj 11:21
julia.lewandowska: Skąd wiem, że −1≤sin x≤1?
20 maj 11:21
20 maj 11:30
Adamm:
sinx∊[−1, 1]
−sinx∊[−1, 1]
1−sinx∊[0, 2]
tgx∊R
tg2x∊[0, ∞)
tg2x−1∊[−1, ∞)
cosx∊[−1, 1]
−cosx∊[−1, 1]
3−cosx∊[2, 4]
|3−cosx|∊[2, 4]
sinx∊[−1, 1]
sin2x∊[0, 1]
−3sin2x∊[−3, 0]
4−3sin2x∊[1, 4]
20 maj 12:28