Relacje...
kleszcz: 2. X − zbiór wszystkich prostych na płaszczyźnie;
a) k R l ⇔ proste te są do siebie równoległe;
Moim zdaniem wynikającym czysto z domysłów xD
a) przeciwzwrotna...
b) k R l ⇔ proste te mają dokładnie jeden punkt wspólny;
b) symetryczna, przechodnia...
c) k R l ⇔ proste te mają co najmniej jeden punkt wspólny;
c) symetryczna, przechodnia...
No niestety nie jestem w tym dobry
20 maj 12:51
Blee:
a) na pewno synetryczna (skoro k rownolegla do l to l rownolegla do k) i przechodnia
b) nie jest przechodnia. Niech k : y=x ; l : y =−x ; m: y= x+1
k i m sa rownolegle wiec nie sa w relacji
c) to samo
20 maj 12:59
kleszcz: Dzięki
20 maj 13:06
kleszcz: Aha jeszcze zapomniałem dodać polecenie jest takie jak wcześniej do tego zadania:
"W poniższych zadaniach zbadaj, które z siedmiu znanych własności(zwrotna, przeciwzwrotna,
symetryczna, przeciwsymetryczna, antysymetryczna, przechodnia, spójna) posiada każda relacja
R ⊂ X x X. Ponadto określ, która z relacji jest relacją porządku, a która relacją
równoważności. W
przypadku relacji równoważności opisz jej klasy abstrakcji."
20 maj 13:08
iteRacj@:
a) k R l ⇔ proste te są do siebie równoległe
zwrotna, symetryczna, przechodnia czyli jest to relacja równoważności
spróbuj określić jej klasy abstrakcji, inaczej się tego nie nauczysz
a dlaczego uważasz, że jest przeciwzwrotna?
20 maj 13:18
kleszcz: Po prostu wydawało mi się że skoro proste nie przecinają się to nie są w relacji same ze sobą,
czyli
przeciwzwrotne
20 maj 13:46
iteRacj@:
Trzeba zadać pytanie, czy prosta dowolna prosta na płaszczyźnie jest równoległa do siebie
samej?
Dwie proste na płaszczyźnie są równoległe, jeżeli nie przecinają się w żadnym punkcie lub mają
nieskończenie wiele puniktów wspólnych (pokrywają się).
A stąd wynika, że każda prosta jest do siebie samej równoległa.
Czyli relacja z punktu a) jest zwrotna.
Spróbuj określić czy zwrotne lub przeciwzwrotne są relacje z pkt b) i c)
20 maj 13:59
kleszcz: OK już troszkę rozjaśniło przynajmniej a) zwrotna, symetryczna, przechodnia > równoważności
Klasy Abstrakcji [proste równoległe]R = {prosta A, prosta B}
23 maj 10:35
kleszcz: [wszystkie proste równoległe na płaszczyźnie]
23 maj 10:36
kleszcz: bardziej {prosta A, prosta B... prosta n} − w sumie nie wiem
23 maj 10:38
kleszcz: W takim razie jak proste mają ten jeden punkt wspólny to są już zwrotne tak?
23 maj 12:22
kleszcz: Czy przeciwzwrotna bo pozostałe punkty się nie pokrywają?
23 maj 12:25
kleszcz: w b) przeciwzwrotna, antysymetryczna, przeciwsymetrycza (?)
23 maj 12:38
ite: a) k R l ⇔ proste te są do siebie równoległe
Kierunek − to zbiór wszystkich prostych równoległych do danej prostej,
takie zbiory to są właśnie klasy abstrakcji w tej relacji. Jest ich nieskończenie wiele.
23 maj 16:05
ite:

b) k R l ⇔ proste te mają dokładnie jeden punkt wspólny
Prosta k ma nieskończenie wiele punktów wspólnych z samą sobą, warunek dokładnie jednego pkt
wspólnego nie jest spełniony.
Więc ¬kRk, nie jest prawdą, że prosta k pozostaje w relacji R sama ze sobą. Relacja nie jest
zwrotna.
Ponieważ żadna inna prosta też nie pozostaje w relacji R sama ze sobą, to żadna para pRp nie
należy do relacji. Relacja jest
przeciwzwrotna.
Tak jak napisał
Blee ta relacja nie jest przechodnia. Proste k i l mają dokładnie jeden
pkt wspólny S, proste m i l też mają dokładnie jeden pkt wspólny W, ale proste k i l już nie
mają żadnego pkt wspólnego. Jeśli istnieje chociaż jedna para, która tego warunku nie spełnia,
to relacja nie może być przechodnia, tutaj istnieją takie pary.
Oczywiście jest
symetryczna. Dlaczego?
I z tego wynika, że nie jest ani antysymetryczna, ani przeciwsymetryczna.
Nie jest
spójna. Dlaczego?
23 maj 16:07