pytanie
johnik: Znajdź te wartości parametru m, dla których liczba 2 nie należy do zbioru rozwiązań nierówności
x2+(m3+3)x−6m2−18m+44>0
czy dla Δ=0 i f(2)=0 bedzie dobrze
20 maj 14:25
Basia: Jeżeli masz znaleźć wszystkie wartości parametru m, dla których 2 nie należy do zbioru
rozwiązań nierówności to nie będzie dobrze.
Przecież może być także Δ<0 albo Δ>0 i zbiór rozwiązań do którego nie należy 2.
To co proponujesz to tylko jedna z wielu możliwości (o ile te warunki nie są sprzeczne).
Warunek wystarczający: f(2)≤0
(Δ w ogóle nie musisz badać)
czyli masz do rozwiązania nierowność:
4 + (m3+3)*2 − 6m2−18m+44 ≤ 0
2m3 − 6m2 − 18m + 54 ≤ 0 /:2
m3 − 3m2 − 9m + 27 ≤ 0
m2(m−3) − 9(m−3)≤0
(m−3)(m2−9)≤0
(m−3)2(m+3)≤0
m−3=0 lub m+3≤0
m=3 lub m≤ −3
m∊(−∞;−3>∪{3}
21 maj 03:23