czynnnik całkujący! pomocy
zagubiona: mam tak
y2dx + (x2−2xy)dy=0
pochodna z Q po x =2x−2y
pochodna z Po po y= 2y
wymnażam
1/x2−2xy*(2y−2x+2y) i otrzymuję 4/x2 i i czy aby uzyskać μ(x) muszę podnieść e do całki z
tego wyrażenia po x? w odpowiedziach μ wyniósł 1/x2
proszę o pomoc, i wyjaśnienie. Z góry bardzo dziękuję
20 maj 20:43
Adamm:
co dokładnie wymnażasz?
20 maj 20:54
zagubiona: 1/P*( pochodna z Q po x − pochodna z po y)
20 maj 21:00
zagubiona: już widze, błąd
20 maj 21:02
Adamm: i jakim cudem dostajesz 4/x2 ?
20 maj 21:02
zagubiona: nie jedank nie widze
20 maj 21:04