Oblicz długość krzywej od punktu (0,0) do punktu (1,1)
Draca: Oblicz długość krzywej y=√x3 od punktu (0,0) do punktu (1,1)
20 maj 15:45
Adamm: podstaw do wzoru
20 maj 15:46
Dominika: Tylko jest problem, ze ja nigdy nie miałam całek i nie wiem do jakiego wzoru i nie wiem jak to
rozpisać
20 maj 15:50
Dominika: Byłabym wdzięczna chociaż za rozpisanie wzoru i co i jak podstawić
20 maj 16:00
Adamm:
∫√1+(f'(x))2dx
20 maj 16:25
Dominika: Z moją wiedzą na temat całek i pochodnych ( czyli żadną ) sam wzór i tak mi nie pomoże ale
dzięki chociaż za to
20 maj 16:45
Adamm:
y'=(3/2)x1/2
∫√1+((3/2)x1/2)2dx
kontynuuj
najlepiej scałkować przez podstawienie
20 maj 16:48
Dominika: a skąd wiesz że y'=(3/2)x1/2 ?
20 maj 16:53
Dominika: Dobra już ogarnełam
20 maj 17:00
Dominika: Ale jakby ktoś spróbował pomóc to rozpisać krok po korku i jak obliczyć tą odegłość
20 maj 18:11
sushi:
a samej nic a nic ?
20 maj 18:33
Dominika: Napiszę co mam i byłabym wdzięczna, żeby ktoś sprawdził czy w ogóle dobrze:
∫√1+((32)x1/2)2 dx = ∫ √1+94x dx = ∫ √4+9x4 dx = ∫√4+9x2 dx =
12∫√4+9x dx= 12∫19√t dt = 1219∫√t dt = 118∫√t dt =
118∫t1/2 dt = 118*2t√t3 = 118*2(4+9x)√4+9x3 =
(4+9x)√4+9x27 = (4+9x)√4+9x27 + C, C∊R
20 maj 18:53
sushi:
to sprawdzimy
| | 3 | | 27 | |
(4+9x)3/2 i pochodna tego to |
| * (4+9x)1/2 * 9 = |
| * (4+9x)1/2 |
| | 2 | | 2 | |
20 maj 18:57
sushi:
a całkę masz policzyć w granicach od 0 do 1, więc ....
20 maj 18:57
Dominika: dobra wyszło 27√4+9x2
20 maj 19:00
Dominika: i dalej nie wiem

Nie wiem jak to teraz ugryźć
20 maj 19:01
20 maj 19:04
Dominika: a mam pytanie skąd to wziąłeś to co wyżej napisałeś to równanie?
20 maj 19:05
sushi:
przepisałem Twoją całkę
20 maj 19:06
Dominika: dalej nie rozumiem

może dlatego, ze nie miałam nigdy takich rzeczy na zajęciach
20 maj 19:06
Dominika: dobra ogarnełam, ze przepisałeś całkę i już wiem jak do tego doszłam, że ją rozwiązałam
20 maj 19:07
Dominika: ale tego co mi teraz napisałes to już w ogólę nie rozumiem. wiem, ze musze obliczyc odległość
krzywej od punktu 0 do 1 i to ma na celu to co teraz napisałeś
20 maj 19:08
sushi:
masz policzyć całkę na przedziale x ∊ <0;1>
∫01 f(x) dx= F(1)−F(0)=...
20 maj 19:08
Dominika: ale skąd mam wiedzieć jak wygląda F(1) i F(0)?
20 maj 19:08
Dominika: ok
20 maj 19:09
Dominika: spróbuję
20 maj 19:09
sushi:
20 maj 19:09
sushi:
napisałem o 19.04 wzór na F(x) ( czyli to co obliczyłaś z całki)
pod "x" wstawiasz "0" oraz "1" w odpowiedniej kolejności i liczysz
20 maj 19:11
Dominika: aaaaa, ok teraz chyba zrozumiałam
20 maj 19:13
sushi:
czekam na Twoje wyliczenia i wynik końcowy
20 maj 19:15
Dominika: po podstawieniu za x 1 przy F(1) wyszło mi ≈ 1,74 bo F(1)=(4+9){√4+927 = 13√1327
≈ 1,74 ( to mi juz kalkulator policzył)
a jesli chodzi o F(0) ≈ 0,3, ponieważ F(0) = 4√427 = 827 ≈ 0.3 (wynik końcowy tez
na kalkulatorze)
20 maj 19:21
Dominika: czy tak jest ok?
20 maj 19:21
Dominika: czyli F(1) − F(0) = 1,74 − 0,3 = 1,44
20 maj 19:21
sushi:
a kto kazał używać kalkulatora, wynik zostawiamy w pierwiastkach
20 maj 19:22
20 maj 19:23
Dominika: ok czyli to będzie wyglądac tak F(1) − F(0) = 13√1327 − 827 ?
20 maj 19:24
Dominika: no tak
20 maj 19:24
Dominika: dziękuję bardzo

Starsznie mi pomogłes i nawet to zrozumiałam z grubsza
20 maj 19:24
sushi:
można na jedną kreskę wrzucić, będzie ładniej wyglądać

na zdrowie
20 maj 19:33