Rozłóż na czynniki
sara.09: W(x)= (x2+1)(x+3)− (x+3) ( 4−3x2)
zrobiłam to metoda grupowania wyrazów i chce wiedzieć czy dobrze
20 maj 20:39
Krzysiek60: Jesli metoda grupowania wyrazow to bardzo dobrze zrobilas
20 maj 20:41
sara.09: Jak narazie tylko na to wpdłam a nie mam pojęcia jak mam to grupować
20 maj 20:45
sushi:
a*b−b*c= b(a−c)
20 maj 20:45
sara.09: dziękuje <3 po raz kolejny
20 maj 20:46
sushi:
zapisz wynik końcowy
20 maj 20:48
sara.09: x+3 (x2 + 1 − 4 − 3x2)
20 maj 20:54
sushi:
i porządki z w drugim nawiasie
...=(x+3)(....)
20 maj 20:55
sushi:
i po to stoi "minus" przed, aby pamiętać o zmianie znaku ( x2+1 − 4 + 3x2)
20 maj 20:56
sara.09: − 2 x2 − 3
20 maj 20:57
sara.09: a czyli 4 x 2 − 3
20 maj 20:58
sushi:
i dalej wzory a2−b2 = (a+b)(a−b) dla tego nawiasu
20 maj 21:00
sara.09: 81 x4 − 16 to rozkładam to sobie na 9x2 i 4 i stosuje wzór skróconego mnozenia?
20 maj 21:02
sushi:
tamtego nie dokończyłaś a już nowe piszesz
20 maj 21:03
sara.09: ale w poprzednim b nie jest do potęgi
20 maj 21:04
20 maj 21:05
sushi:
4x2−3 ja tu widzę potęgi ?
20 maj 21:05
sushi:
np: 7= √72 czary mary i jest potęga
20 maj 21:06
sara.09: ( 4 + √3) (4− √3) nie ogarniam
20 maj 21:10
sara.09: tam przy trojjce dwójka
20 maj 21:11
sushi:
a jak sobie poradziłaś z drugim przykładem o 21.02 z wyrażeniem "liczba*x2", tutaj masz
podobnie
20 maj 21:13
Krzysiek60: 4x2= (2x)2
3= √32= (√3)2
4x2−3= (2x)2−(√3)2= dokoncz
20 maj 21:15
sara.09: sushi (3x−2) (3x+2)
20 maj 21:29
sushi:
dokończ jedno zadanie, a potem drugie
20 maj 21:31