wykonaj działania
sara.09: Dane są wielomiany W(X) = −3x³ + 2x² + 5x − 1 ; P(X) = 2x² + 3X . wykonaj DZIAŁANIA
a) W (x) + p (x)
b) W (x) − (4 − 3x) · p(x)
c) [p(x)]² · (−3x ·2)
20 maj 19:11
sushi:
i w czym masz problem ?
20 maj 19:11
sara.09: Chciałabym sprawdzic czy dobrze zrobiłam w a wyszło i 4x2 − 6
20 maj 19:13
sushi:
to zapisz swoje obliczenia, to się sprawdzi−−> będzie szybciej
20 maj 19:13
sushi:
a) W+P = −3x3 +4x2 +8x −1
20 maj 19:14
sara.09: oki wiec tak jak napisałam wyżej podpunkt a 4x2 − 6
b = − 6x3 + 1x2 +10x
20 maj 19:17
sushi:
skąd Tobie wyszło takie coś w a)
20 maj 19:18
sara.09: napisałam w obliczeniach − 3x a nie − 3x3
20 maj 19:20
sushi:
zapisz jeszcze raz wielomian W(x) oraz P(x) oraz swoje wyliczenia, bo nic się nie zgadza
20 maj 19:21
sara.09: oki już widze,że w pośpiechu zgubiłam też x przy 5. przepisałam to jeszcze raz, pogrupowałam i
wyszło mi tak samo.
20 maj 19:24
sara.09: Zrobię b jeszcze raz na spokojnie
20 maj 19:24
sara.09: b wyszło mi 3x3 − 6x2 + 11x −1
20 maj 19:30
sara.09: W(x) − (4−3x) × P(x) = 3x3 + 3x2 − 7x −1; wydaje mi się ze to już powinno być dobrze
20 maj 19:31
sushi:
dalej się nie zgadza
(4−3x)*(2x2+3x)=....
20 maj 19:31
sushi:
teraz b) jest ok −> 19.31
20 maj 19:32
sara.09: −24x5−72x4−54x3 = c?
20 maj 19:34
sushi:
dziwnie zapisałaś w zadanie p2(x) * (−3x*2)
20 maj 19:39