Wykaz ze
Maciej: Witam mam problem jak wykazac to zadanie. Dziekuje za pomoc
wykaz ze dla kazdego n nalezacego do naturalnych
a) liczba 6 jest podzielnikiem liczby (10n−4)
b)liczba 133 jest podzielnikiem liczby 11n+1+122n−1
20 maj 19:31
sushi:
indukcja
20 maj 19:38
Krzysiek60: a)
1 krok indukcyjny
n=1
101−4=6
Otrzymana liczba 6 dzieli sie przez 6
Drugi krok indukcyjny
Sprawdzamy czy jesli twierdzenie jest prawdziwe do n to czy jest prawdziwe dla nastepnej liczby
naturalnej czyli n+1
10n+1−4= 101*10n−4= 10*10n−40+36= 10(10n−4)+36= 10(10n−4)+6*6
Zgodnie z alozeniem indukcyjnym 10n−4 jest podzielne przez 6
W zwiazku z tym 10(10n−4) tez jest podzielne przez 6
tak samo 6*6 jest podzielne przez 6
Wobec tego cala ta suma jest podzielna przez 6
20 maj 21:03