Problem z obliczeniem kąta nachylenia wykresu do osi ox
Maria: Jak obliczyć tg kąta nachylenia gdy mam wykres z różnymi jednostkami, np na ox czas w min a oy
drogę w m, gdy narysowałam ten wykres w różnym wyskalowaniu osi kąt jest zupełnie różny
1. Na poziomej jedna minuta no 3 kratki a na pionowej 1m to 1 kratka
2. Odwrotnie tzn 1 kratka na minute, 3 kratki na metr
Wytłumaczy ktos?
20 maj 21:07
sushi:
jak wygląda wzór funkcji
20 maj 21:09
Maria: y=x
20 maj 21:10
Maria: Chodzi mi o sposob a nie konkretny przykład
20 maj 21:10
sushi:
y=ax+b
a= tg α
20 maj 21:11
Maria: W tym przypadku punkty odbiegają od wykresu tzn wykres to linia trendu a punkty są troche
powyżej lub ponizej lini trendu
20 maj 21:13
sushi:
to chcesz liczyć kąt nachylenia linii trendu, który nie zawsze będzie linią prostą ?
20 maj 21:20
Maria: linia trendu jest prostą i nie pokrywa się z żadnymi dwoma punktami jak wtedy policzyc
ps pisałam że to linia trendu to prosta y=x ale nie mam żadnych jej punktow pomozcie
20 maj 21:52
20 maj 22:10
Question: skala jest nieważna, wazne by podstawić do wzoru na tg czyli ułamek, którego licznik i
mianownik ma być w tych jednostkach w jakich masz policzyć trend
21 maj 22:32