Udowodnij
Damian: Witam moglby mi ktos pomoc jak to zrobic ?
Udowodnij że nastepujące wzory są prawdziwe dla kazdego n∊N
1)12+22+32+...+n2=n/6(2n2+3n+1)
2) 1*2+2*3+3*4+...+n(n+1)=n/3(n+1)(n+2)
3)1/2+cosx+cos2x+...+cosnx=sin(n+1/2)x/2sin x/2, sin x/2≠0
20 maj 17:49
Mariusz:
Najwygodniej będzie zastosować indukcję
20 maj 18:22
Eta:
Dowód indukcyjny:
| | n(n+1)(n+2) | |
2/ 1*2+2*3+.... +n(n+1)= |
| |
| | 3 | |
założenie indukcyjne
| | k(k+1)(k+2) | |
dla n=k 1*2+2*3+...+k(k+1)= |
| |
| | 3 | |
teza indukcyjna
| | (k+1)(k+2)(k+3) | |
dla n= k+1 1*2+2*3+...+k(k+1)+(k+1)(k+2) = |
| |
| | 3 | |
| | k(k+1)(k+2) | | 3(k+1)(k+2) | | (k+1)(k+2)(k+3) | |
L= |
| + |
| = |
| =P |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
twierdzenie jest prawdziwe dla każdego n
20 maj 18:29
Mila:
1)
Indukcja podobnie , jak
Eta.
II sposób − zaburzanie sum
(k+1)
3=k
3+3k
2+3k+1
S
n=∑(k=0 do n) k
3
S
n+1=
Sn+(n+1)3 lub S
n+1=0
3+∑(k=1 do n+1) k
3=
∑(k=0 do n+1) (k+1)3⇔
Sn+(n+1)3=
∑(k=0 do n+1) (k+1)3
Sn+(n+1)3=∑k
3+3∑k
2+∑(k=0 do n)(3k+1)⇔
(n+1)
3=3∑k
2+∑(k=0 do n)(3k+1)
| | (n+1)*(3n+2) | |
(n+1)3=3∑(k=0 do n)k2+ |
| |
| | 2 | |
| | (n+1)*(3n+2) | |
(n+1)3− |
| =3∑(k=0 do n)k2 |
| | 2 | |
| | 3n+2 | |
(n+1)*[(n+1)2− |
| ]=3∑(k=0 do n)k2 |
| | 2 | |
| | n*(n+1)*(2n+1) | |
∑(k=1 do n) k2= |
| |
| | 6 | |
=========================
20 maj 19:50