ads
matematyka: Musze obliczyc iloczyn skalarny funkcji następującyn wzorem:
| (f,gk) | |
λk= |
| =∫abf(x)gk(x)w(x)dx, |
| (gk,gk),(f,gk) | |
gdzie w(x) to funkcja wagowa. Nie wiem jak ją obliczyć. Co ona znaczy? Definicja z wiki nic mi
nie mówi, bo są tam same ślaczki, których nie rozumiem. Macie jakiś pomysł?
Pytający:
Szlaczki, nie ślaczki.

Funkcja wagowa, jak nazwa wskazuje, wyznacza wagi (takie "współczynniki ważności").
Łopatolgicznie w dyskretnym przypadku: masz 2 pomiary i pierwszy ma wagę 0.5, a drugi ma wagę
1. Oznacza to, że w końcowym rozrachunku drugi pomiar jest uwzględniany w większym stopniu,
jest ważniejszy, ma większy wpływ na końcowy wynik (może mieć większą wagę, gdyż np. warunki
przy drugim pomiarze sprzyjały zmniejszeniu błędu lub coś w tym stylu − nie wiem, zmyślam).
Jeśli wszystko ma być traktowane tak samo, wtedy w(x)=1 i już.
Jak ma być u Ciebie − nie mam pojęcia, kompletnie nie rozumiem zapisu
I miej na uwadze, że to tylko "wypowiedź poglądowa", może ktoś bardziej kompetentny tu zajrzy.