matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kombinatoryka
ola:
Jak to udowodnić ? proszę o pomoc (suma od r=0 do n) n po k = (n+1) po (k+1)
20 maj 21:11
Adamm:
n
k
n
k
∑
r=0
n
= (n+1)
20 maj 21:12
Adamm:
n
k
n+1
k+1
(n+1)
=(k+1)
20 maj 21:13
Dominik:
to co zapisalas jest nieprawda
20 maj 21:14
ola:
przepraszam ale tam miało być (r po k)
20 maj 21:15
Adamm:
r
k
r
k
∑
r=0
n
= ∑
r=k
n
=
k+1
k+1
k+1
k
k+2
k
n
k
=
+
+
+ ... +
=
k+2
k+1
k+2
k
n
k
=
+
+ ... +
=
n
k+1
n
k
n+1
k+1
= ... =
+
=
20 maj 21:18
ola:
dziękuje bardzo
20 maj 21:19
Adamm:
po prostu używamy w kółko ze wzoru Paskala
20 maj 21:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick