dowod
johnik: uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m równanie x2 + (m+1)x − m − 2 = 0 ma tylko
całkowite pierwiastki.
czy udowodnienie ze skoro iloczyn dwoch miejsc zerowych i suma jest calkowita to musza byc one
calkowite jest dobrym dowodem
![](emots/2/pytajnik.gif)
oczywsice jest to przyklad dla m∊R/(−5) bo dla m=−5 miejsce
zerowym jest 2
20 maj 16:06
Basia:
Δ=(m+1)
2−4*1*(−m−2) = m
2+2m+1+4m+8 = m
2+6m+9 = (m+3)
2
Δ≥0 dla każdego m∊R (a więc także dla każdej liczby całkowitej m)
dalej tak jak napisałeś, ale nie pojumuję dlaczego odrzucasz m=−5
| −m−1 | | 2 | |
dla m=−3 masz x0 = |
| = |
| =1∊C |
| 2 | | 2 | |
dla m≠−3 masz dwa pierwiastki
x
1+x+2 = −m−1 ∊C
x
1*x
2 = −m−2 ∊C
stąd x,1,x
2∊C
czyli dla każdego m∊C pierwiastkami są liczby całkowite
21 maj 03:36
Blee:
A nie prościej po prostu wyznaczyć te pierwiastki?
Δ = (m+3)
2
| −b +/−√Δ | | −m−1 +/− |m+3| | |
x = |
| = |
| −> |
| 2a | | 2 | |
| −m − 1 + m + 3 | | 2 | | −m − 1 − m − 3 | |
x = |
| = |
| = 1 lub x = |
| = −m − 2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
więc wiemy, że jednym z pierwiastków ZAWSZE będzie x=1
21 maj 09:26