Wektor
Qaz: oblicz kąt między wektorami a i b jeżeli wiadomo, że p = 2a + b i
q = −4a +5b są wzajemnie prostopadłe oraz wektory a i b mają tą
samą długość
20 maj 15:32
sushi:
i jaki proponujesz wzór
20 maj 15:38
Qaz: Na iloczyn skalarny
20 maj 15:46
Qaz: Pomnożyć wektor p i wektor q skalarnie, później może przyrownac do 0
20 maj 15:47
sushi:
nie widzę obliczeń
20 maj 18:34
Mila:
|a|=|b|
p⊥q⇔p o q=0
p*o q= (2a + b) o (−4a +5b )⇔
−8a
2+10a o b−4 a o b+5b
2=0
−8a
2+6*|a|*|b|*cosα+5*a
2=0⇔
6*|a|
2*cosα=3|a|
2
20 maj 21:15