Wek
Qaz: Oblicz pole równoległoboku zbudowanego na wektorach a=4p+q i b=−3p−7q, gdzie po i q są
wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadłymi
20 maj 17:04
jc: Pole = moduł z wyznacznika
|4 1|
|−3 −7|
=25
20 maj 17:14
Qaz: A ze wzoru na pole rownolegloboku nie można?
20 maj 20:10
Mila:
|p|=|q|=1, p⊥q⇔p o q=0
1) kąt między wektorami a i b
a o b =(4p+q) o (−3p−7q)=−12p
2−28 p o q −3 *p o q−7q
2=
=−12 −17=−19
a o b=|a|*|b| *cos (a,b)
|a|
2=(4p+q)
2=17
|b|
2=((−3p−7q)
2=58
−19=
√17*
√58*cos(a,b)
| | 25 | |
P=|a|*|b|*sin(a,b)=√17*√58* |
| |
| | √17*58 | |
P=25
=========
I po co się męczyć? Lepiej tak, jak
Jc.
20 maj 21:51