równania wilomianowe
Mateusz: Witam prosze o pomoc z zdaniem :
Rozwiaz równanie wiedząc ,że liczba (−1) jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)=−x3+2x2−3.
20 maj 12:40
sushi:
podziel przez (x+1) pisemnie lub Hornerem
20 maj 14:16
Pytający:
W(x)=−x
3+2x
2−3 ⇒ x∊ℛ
Równanie rozwiązane.
20 maj 14:21
Mateusz: rozwiąż równanie x
3−(a
2−a+7)x−(3a
2−3a−6)=0 jesli jednym z jego rozwiązań jest liczba −1 , a
to jak rozwiązać czy pierwiastek równania to jest rozwiązanie równania
20 maj 15:01
sushi:
tak
20 maj 15:05
Mateusz: rozwiąż równanie x3−(a2−a+7)x−(3a2−3a−6)=0 jesli jednym z jego rozwiązań jest liczba −1
20 maj 15:37
sushi:
x=−1 i liczysz "a";
mając policzone "a" wstawiasz do wyjściowego równania i dzielisz pisemnie lub Hornerem przez
(x+1)
20 maj 15:41
Mateusz: czyli te dwa zadania rozwiaze w ten sam sposób?
20 maj 16:17
sushi:
nigdzie nie widzę odp. do sprawdzenia
20 maj 16:41
20 maj 16:46
sushi:
ale to jest inne zadanie
kolor żółty− szukanie dzielników wyrazu wolnego i wyrazu przy najwyższej potędze
20 maj 17:21
sushi:
w zadaniu podali że 3 jest miejscem zerowym/rozwiązaniem równania/pierwiastkiem, więc nie
trzeba było robić tego na żółto i potem na niebiesko, tylko od razu podzielić Hornerem przez
"x−3"
i potem delta/Viete'a jak kto woli
20 maj 17:24
20 maj 17:51
sushi:
to akurat było na taki szczególny trik, aby były trzy takie same nawiasy,
zawsze możesz zrobić tym wcześniejszym sposobem
czyli dzielniki wyrazu wolnego "+1" −−> +−1
dzielniki wyrazu przy najwyższej potędze "10" −−>+−1, +−2, +−5,+−10
| | p | |
i sprawdzania |
| który wyzeruje równanie |
| | q | |
20 maj 18:33