matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.4.2020
Zadania
Odp.
3
123:
W trapezie ABCD przekątne AC i BD przecinają w się w punkcie O takim że |DO| : |OB| = 1:4. Pole DCB jest równe 15.Oblicz pole trapezu ABCD
1
Kasia:
|x| + |y| + |z| ≤ |x + y − z| + |x − y + z| + |−x + y + z|
7
a7:
P=1/2(a+r)(b+r)=1/2(ab+ar+br+r
2
)
3
Leon:
Punkty A
1
,A
2
,A
3
,...,A
15
dzielą okrąg na 15 równych łuków. W punkcie P przecinają się cięciwy A
1
A
12
i A
7
A
14
. Oblicz miarę kąta A
12
PA
7
7
Adrian:
W pewnym eksperymencie przeprowadzonym w warunkach laboratoryjnych bakteria dzieli się na dwie nowe bakterie po 20 minutach.
2
Andora:
Udowodnij, że równanie 2sinx+3cosx=6 nie ma rozwiązań rzeczywistych.
2
Jakub:
Na podstawie danych zamieszczonych w tablicy poniżej oblicz dominantę a następnie podaj jej interpretację.
6
Kaniaramiawest:
Oblicz granicę ciągu
5
bizi:
:::rysunek::: W romb ABCD o boku długości 5 wpisano prostokąt PQRS w taki sposób, że boki prostokąta są
2
Kajetan:
W koleo promieniu 10 wybrano 372 punkty. Wykazac, że istnieje pierścień o promieniach 2 i 3, który zawiera nie mniej niż 12 spośród tych punktów.
3
Moth:
:::rysunek::: Czy dobrze zaznaczyłem obszar całkowania?
12
Boruta:
Prosta o równaniu x−2y+7=0 jest styczna do okręgu o środku w punkcie S (−2,0). Wskaż równanie tego okręgu.
1
Ernest:
Funkcja f jest określona wzorem
|x+2|
f(x) =
− x + 3|x−1|
x+2
Wzynacz zbiór wartości tej funkcji
2
logika:
Sprowadź do preneksowej postaci normalnej formuły:
1
Biszkopt:
Ciąg a,54,b,c−16 jest ciągiem geometrycznym. Zatem: 1)a=−36
1
Kajetan:
Tablicę o wymiarach 8 na 8 podzielono na kwadraty jednostkowe. Jaka jest największa liczba
8
Leszek:
Dobrze !
8
Bernard:
Szybka akcja sin
3
alfa + cos
3
alfa=?
8
PjoterOOO:
Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach a i b i kącie ostrym α. Krótsza przekątna graniastosłupa ma długość d. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
15
Patryk :
Dany jest trapez ABCD w którym podstawy mają długość AB=10 i CD=6. Przez punkt E (środek boku AD) poprowadzono prosta równoległa do podstaw trapezu. Przecięła ona bok BC, przekątna AC oraz
3
Damkor:
Witam, z racji na stan rzeczy, że e−nauczanie stało się rzucaniem zadań do zrobienia bez jakiegokolwiek przygotowania merytorycznego ze strony wykładowców i pozostawieniem na pastwę
7
Seba:
Dany jest trapez równoramienny o podstawach długości 8 cm i 16 cm I przekątnej długości 15cm. Oblicz pole i obwód tego trapezu
1
anonym:
Rozwiąż nierówność trygonometryczną: 1) cos3x>1/2
6
123:
Witam, mam problem z poniższymi zadaniami, chciałbym wiedzieć jak je zrobić
0
BEB0K:
1.1. Napisać różniczkę zupełną funkcji f (x,y)= arctgx/arcsiny w punkcie (x0 i y0)=(1 , 1/2)
12
anonim123:
1
Udowodnij że funkcja f(x)=4x
2
+
dla x>0 przyjmuje wartości niemniejsze od 3.
x
Ja zapisałam że funkcja przyjmuje wartości niemniejsze niż 3 i pomnożyłam przez x .
11
Fox12:
Długości boków AB i BC prostokąta ABCD są równe odpowiednio 10 i 9. Na przekątnej BD leży punkt E, przy czym |BE| : |ED| = 1 : 3. Prosta AE przecina bok BC w punkcie F, a przedłużenie boku
2
Aneta:
Na boku AC trójkata ABC wybrano punkt M i K takie, że |AM| : |MK| : |KC|=3 : 2 : 1. Oblicz pole trójkąta ABC, wiedząc że pole trójkąta MKB jest równe 12
1
nikt ważny:
−cx
hej mam takie pytanie czy jak mam całke
+ c
3
i mam takie pytanie co mam zrobić z tym drugim c liczyć z niego całke czy bez tego drugiego c ?
2
ICSP:
Dlatego czasem lepiej jest używać innego równania prostej : p :Ax + By + C = 0
3
ankaaa:
Proszę o wskazówki
9
Malwina:
Zapisz za pomocą sinx
2
* cosx
2
równanie na sin2x.
4
Layla:
Rzucamy trzy razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za trzecim razem wypadła szóstka, jeśli: suma kwadratów uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3
4
korii:
Wykaż, że jeżeli liczby rzeczywiste x i y spełniają warunek (x
6
+y
6
)/2=x
3
+y
3
−1
9
Eden:
Czy wielomian jest funkcją liniową?
7
anonim123:
Ile miejsc zerowych ma funkcja f(x)=x
2
−|x−2|?
1
zadanko:
:::rysunek::: Wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest rowna 4,a dlugosc podstawy jest rowna 1.
9
Justyna:
Dzień dobry, mam nadzieję, że zdrowie dopisuje
1
Eryk:
Uzasadnij, że liczby 1/(√3−√2), 1/(√3−1), 1−√2 w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny
1
czarniecki:
Wielościan jest sumą dwóch ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o długościach wszystkich krawędzi równych 10 cm i z łączonych podstawami(ośmiościan foremny). Wielościan ten przecięto
3
Kwoka:
6x−9/x : 3/x*2
3
czarniecki:
Zbadaj wzajemne położenie prostej określonej równaniem y=x+m i okręgu o równaniu x
2
+ y
2
=9 w zależności od parametru m.
1
matematyk:
:::rysunek::: Dany jest trapez równoramienny ABCD oraz prosta k będąca jego osią symetrii (patrz: rysunek).
8
zadanko:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów trójkąta w którym dlugosci bokow tworza ciag geometryczny a miary katow ciag
2
Linek:
2 / x +2 = 2x−1/x
2
−4
5
mr.t:
3x+4
Wyznacz zbiór wartości funkcji f określonej wzorem f(x)=
]
x
2
+2
Prosiłbym o wytlumaczenie... Najpierw policzylem pochodną, pozniej znalazlem ekstrema i wyniki wyszły bardzo zbliżone do tych, które znajdują się w odpowiedziach, jednak nie te same
1
ndkskxlkkl:
Dana jest funkcja f(x)=|x−3|−2. Dla jakich wartości parametru k równanie |f(x)|= k+1 ma: a) dwa rozwiązania różnych znaków
1
ford:
5
2
= 10
kombinacje, bo kolejność elementów w zbiorze nie ma znaczenia: np. {1,2} to ten sam zbiór co
1
tedddys:
Dana jest funkcja f(x)=|x−3|−2. Dla jakich wartości parametru k równanie |f(x)|= k+1 ma: a) dwa rozwiązania różnych znaków
2
Kaja:
Napisz reakcje otrzymywania soli pięc rekacji siarczan IV potasu
6
lolek:
Witam wszystkich! Funkcja f jest określona wzorem f(x)=x+1/x dla x ∈ (–
∞
, 0) ∪ (0, +
∞
). Styczne do wykresu