Prostokąt
Fox12: Długości boków AB i BC prostokąta ABCD są równe odpowiednio 10 i 9. Na przekątnej BD leży punkt
E, przy czym |BE| : |ED| = 1 : 3. Prosta AE przecina bok BC w punkcie F, a przedłużenie boku
DC w punkcie G. Oblicz długości odcinków BF i CG
7 kwi 17:40
Saizou :

ΔABE ~ ΔGDE (kkk)
x z Pitagorasa
7 kwi 17:49
Fox12: Dzięki
7 kwi 17:53
Fox12: A ile powinien wyjść x? bo wychodzi trochę dziwny
7 kwi 17:55
wredulus_pospolitus:
4x = √102 + 92 <−−− z tw. Pitagorasa
7 kwi 18:09
wredulus_pospolitus:
ale to nie ma żadnego związku z zadaniem
7 kwi 18:09
wredulus_pospolitus:
'x' w proporcji się skraca nam
7 kwi 18:10
ICSP: a po co w ogóle liczymy ten x?
Przecież i tak się skróci.
7 kwi 18:10
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ADE i BEF w skali k=3
| | 1 | |
to |BF|= |
| |AD|= 3 więc |CF|=6 |
| | 3 | |
========
i z podobieństwa trójkątów DEG i ABE w skali k=3
to |DG|=3*10 =30 ⇒ |CG|=20
=========
7 kwi 18:13
Eta:
|BF|=3
=======
7 kwi 18:15
Fox12: Dzięki
7 kwi 18:19
7 kwi 18:31