Rozwiąże ktoś?
PjoterOOO: Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach a i b i kącie ostrym α.
Krótsza przekątna graniastosłupa ma długość d. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa.
7 kwi 19:04
PjoterOOO:
7 kwi 19:04
Mila:

a>b
1) P
ABCD=a*b*sinα
2) W ΔBAD:
|DB|
2=a
2+b
2−2abcosα
3)
W ΔD
1DB:
d
2=|DB|
2+H
2
H=
√d2−a2−b2+2ab cosα
P
c=2*a*b*sinα+(2a+2b)*H
P
c=....
7 kwi 23:18
mann:
A czemu dolna podstawa jest bardziej widoczna niż górna Mila? Kłopoty z rysunkami?
7 kwi 23:53
Mila:
To popraw
7 kwi 23:58
mann:

Proszę bardzo. Podstawy tego graniastosłupa leżą przecież w równoległych płaszczyznach,
czy to rozumiesz? A na Twoim rysunku te płaszczyzny nie są równolegle i bez obrazy.
Bolączką wielu, bardzo wielu nauczycieli uczących matematykę jest nieumiejętność
sporządzania poprawnie rysunków.
8 kwi 00:10
a7: sorry
mann , ale z tych dwóch rysunków wybieram
Mili 
100%
przypatrz się i zobacz, który jest bardziej metodyczny i który lepiej pokazuje to, co trzeba
zobaczyć
8 kwi 00:28
mann:
Następny, który nie widzi, że dolna podstawa i górna nie leżą w równoległych płaszczyznach
na rysunku Mili
8 kwi 00:34
WhiskeyTaster: A na Twoim rysunku niewiele zaznaczysz. Stąd wyższość rysunku Mili nad Twoim. Czemu nie
zaznaczyłeś drugiej przekątnej podstawy i kąta przy krawędziach? Rysunek jest tylko poglądowy.
8 kwi 00:57
PjoterOOO: Czy potem wystarczy za H podstawić wyrażenie pod pierwiastkiem i całe wyrażenie zostawić? Czy
trzeba redukować, o ile się da w tym przypadku?
8 kwi 09:18
mann:

można? można
8 kwi 09:50