Geometria analityczna
FUITP:
Dany jest punkt A = (−1, 2)
Wyznacz równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość początku układu
współrzędnych od tej prostej jest równa 1.
No i zrobiłem tak:
prosta k: y=ax+b, A ∊ k, początek układu współrzędnych P = (0, 0)
Odległość punkt od prostej ze wzoru będzie równa:
z treści zadania mamy:
y = ax+b ⇒ 2 = −a +b ⇒ b=2+a
4+4a+a
2 = a
2+1
a = −
34
I to by było jedno rozwiązanie, lecz robiąc rysunek poglądowy można łatwo zauważyć że prosta
x = −1 też spełnia warunki zadania. Jak znaleźć te drugą prostą takim sposobem jak ja
obrałem? Coś pominąłem?
ICSP: Dlatego czasem lepiej jest używać innego równania prostej :
p :Ax + By + C = 0
mamy dany punkt dlatego
C = A − 2B
i równanie prostej można zapisać następujaco:
p : Ax + By + A − 2B = 0
d(p , (0,0)) = 1
A
2 − 4AB + 4B
2 = A
2 + B
2
3B
2 − 4AB = 0
dla B = 0 masz Ax = − A ⇒ p
1 : x = −1
| | 4 | | 4 | | 5 | |
dla B = |
| A masz Ax + |
| Ay − |
| A ⇒ p2 : 3x + 4y − 5 = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |