Wysokosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest rowna 4,a dlugosc podstawy jest rowna 1.
Ostroslup przecieto plaszczyzna ktora przechodzi przez krawedz podstawy oraz jest prostopadła
do przeciwlęgłej krawędzi bocznej.Oblicz pole powierzchni tego przekroju.
| 7√3 | ||
|SB|=|SC|=|SA|= | (z pitagorasa) | |
| 3 |
| 7√3 | ||
|DC| = | −x | |
| 3 |
| 7√3 | 3 | |||
( | −x)2+h2= | |||
| 3 | 4 |
| 193 | ||
x2+h2= | ||
| 12 |
| 95√3 | ||
x= | ||
| 42 |
| 6 | ||
h= | ||
| 7 |
| 3 | ||
Pp= | ||
| 7 |
| |CE|*4 | h*|SC| | √3 | 3 | 6 | ||||||
PECS = | = | ⇔ h = 4 | * | = | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 7√3 | 7 |