Trygonometria przekształcenie na sin2x.
Malwina: Zapisz za pomocą sinx2 * cosx2 równanie na sin2x.
Chodzi o zwykłe zapisanie równania, jak ono przebiega.
wiem, że na pewno będzie sin2x2, ale nie będzie to pełne stwierdzenie, gdy nie ma w wyżej
wymienionym równaniu 2 z przodu, stąd mam zagwozdkę co muszę zrobić. Proszę o pomoc i o
zapisanie odpowiednio całego równania.
7 kwi 16:08
wredulus_pospolitus:
to sinx
2 to jest (sinx)
2 czyli sin
2x czy to jest sin(x
2)
7 kwi 16:11
Malwina: To będzie dokładnie tak:
sin2x
cos2 x
7 kwi 16:13
wredulus_pospolitus:
sin(2x) = 2sinx*cosx
więc:
(sin(2x))
2 = 4sin
2x*cos
2x −−−> sin
2x*cos
2x = ...
7 kwi 16:14
Malwina: Tak, sin2x*cos2x = ? (sin(2x))
według internetowego kalkulatora powinno wyjść 1/4 *(sin(2x))2, a Ja niestety nie mam pojęcia
skąd ta 1/4 powinna się wziąć.
7 kwi 16:20
Malwina: Tak, sin2x*cos2x = ? (sin(2x))2
7 kwi 16:21
wredulus_pospolitus:
kurwa ... patrz co napisałem o 16:14
wystarczy obie strony PODZIELIĆ PRZEZ 4

Czytaj co się do Ciebie pisze
7 kwi 16:21
Malwina: Nie zrozumiałam, proszę się tak nie unosić, złość piękności szkodzi...
7 kwi 16:24
wredulus_pospolitus:
sin(2x) = 2sinx*cosx <−−− wzór ... podnieś obie strony 2 ... otrzymujesz
(sin(2x))2 = (2sinxcosx)2 czyli
sin2(2x) = 4sin2x*cos2x ...... dzielisz obie strony przez 4 (aby po prawej stronie
mieć to co chcesz mieć)
i otrzymujesz:
.............. = sin2x*cos2x
7 kwi 16:28
Malwina: Dziękuję serdecznie i życzę dużo zdrówka.
7 kwi 16:30
Malwina: Witam czy pomogły mi ktos rozwiązać dwa zadania
2tg/1−tg2x=2sinxcosx/1−2sin2x
1−tg2x/1+tg2x=1−2sin2x
2 sty 17:52
wredulus_pospolitus:
co to jest
2
tg/1 − tg2x

dodatkowo −−− nawiasy

(co jest w mianowniku?)
2 sty 18:00
a7: czy tu chodzi o wykazanie że to są tożsamości trygonometryczne?
2 sty 18:05
wredulus_pospolitus:
| | 1−tg(2x) | |
2) |
| = 1 − 2sin(2x) tak to ma wyglądać  |
| | 1+tg(2x) | |
2 sty 18:07
a7: tak mi się wydaje
2 sty 18:09
wredulus_pospolitus:
| 1−tg(2x) | | 1+tg(2x) − 2tg(2x) | | 2tg(2x) | |
| = |
| = 1 − |
| |
| 1+tg(2x) | | 1+tg(2x) | | 1+tg(2x) | |
podstawiamy ... i mamy:
| 2tg(2x) | | tg(2x) | |
| = 2sin(2x) −−−> |
| = sin(2x) −−−> |
| 1+tg(2x) | | 1+tg(2x) | |
| | sin(2x) | |
−−−> |
| = sin(2x) ⇔ sin(2x) = 0 ∨ sin(2x) + cos(2x) = 1 |
| | sin(2x) + cos(2x) | |
rozwiązujesz dalej
2 sty 18:17
kuku:
A ja myślę,że tu chodzi o dwie tożsamości
| | 1−tg2x | |
1/ |
| =1−2sin2x |
| | 1+tg2x | |
2 sty 19:03
a7: tak, właśnie ta pierwsza mi wyszła
2 sty 19:11
a7: | | 1−sin2x/cos2x | | cos2x−sin2x | | cos2x | |
1. L= |
| = |
| : |
| |
| | 1+sin2x/cos2x | | cos2x | | cos2x+sin2x | |
sin
2x+cos
2x=1
L=cos
2x−sin
2x=1−sin
2x−sin
2x=1−2sin
2x
L=P
2 sty 19:39
a7: (zamiast : powinno być * )
2 sty 21:22
2 sty 21:33
Klara:
| | 2tgx | | sin(2x) | | 2sinx*cosx | |
2/ L= |
| =tg(2x)= |
| = |
| =P |
| | 1−tg2x | | cos(2x) | | 1−2sin2x | |
2 sty 21:40