Zbadaj wzajemne położenie
czarniecki: Zbadaj wzajemne położenie prostej określonej równaniem y=x+m i okręgu o równaniu x2 + y2=9 w
zależności od parametru m.
7 kwi 13:09
Jerzy:
Podstaw y do wzoru okręgu i analizuj ilość rozwiązań.
7 kwi 13:12
Leszek: Po podstawieniu : x2 +( x+m)2 = 9 ⇔ 2x2 + 2xm + m2 −9= 0
Rozwaz Δ = ? ?
7 kwi 13:13
PW: Można też inaczej:
Okrąg ma środek S = (0, 0) i promień r = 3.
Liczyć odległość d punktu S od prostej (jest na to gotowy wzór). Jeżeli d < r, to prosta i
okrąg maja dwa punkty wspólne. Jeżeli d = 0, to prosta jest styczna do okręgu. Jeżeli d > r,
to prosta i okrąg są rozłączne.
7 kwi 13:18