Ciągłość
Justyna: Dzień dobry,
mam nadzieję, że zdrowie dopisuje
Podpowie ktoś jak pokazać, że to jest ciągłe
| | xy | |
f(x,y)= { |
| dla x2 + y2 =0, |
| | sqrt(x2 + y2) | |
0 dla x=y=0}
7 kwi 14:44
wredulus_pospolitus:
tam chyba powinno być x2 + y2 > 0 a nie = 0
7 kwi 14:55
wredulus_pospolitus:
Wskazówka:
bez utraty ogólności można założyć, że |x| ≥ |y| (czyli x
2 ≥ y
2)
w takim razie x
2 + y
2 ≤ x
2 + x
2
| | xy | | x*y | | xy | | y | |
więc |
| ≤ |
| = |
| = ± |
| |
| | √x2 + y2 | | √2x2 | | |x|*√2 | | √2 | |
7 kwi 15:06
Justyna: A fakt jest inaczej, jest x2 + y2 =/= 0
7 kwi 15:09
Justyna: A czy znak nierówności nie powinnien być odwrotnie?
7 kwi 15:16
wredulus_pospolitus:
fakt .... no to x2 + y2 ≥ y2 + y2
i w ten sposób ograniczasz
7 kwi 15:20
7 kwi 15:21
Justyna: A x zbiega do zera więc zbiega do punktu 0,0
7 kwi 15:27
wredulus_pospolitus:
da .... odpowiednia opisówka wymagana
7 kwi 15:30
Justyna: To już jakoś przebrnę dziękuję
7 kwi 15:36