Trygonometria
123: Witam, mam problem z poniższymi zadaniami, chciałbym wiedzieć jak je zrobić
Naszkicuj wykres funkcji y = tg x, gdzie x ∊ (−π/2 , π/2) + (π/2 , 3π/2). Na podstawie wykresu
tej funkcji rozwiąż nierówność: tg x > −1 w przedziale (π/2 , 3π/2)
Naszkicuj wykres funkcji y = ctg x, gdzie x ∊ (−2π, −π) + (−π, 0) + (0 ,π). Na
podstawie wykresu tej funkcji rozwiąż nierówność: ctg x < − 1 w przedziale (−2π , 0)
7 kwi 17:55
wredulus_pospolitus:
Co to jest za 'tajemniczy'
+ pomiędzy przedziałami
7 kwi 17:58
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że nawet nie potrafisz w internecie (nie mówiąc o książce) znaleźć wykresy funkcji
f(x) = tgx czy też f(x) = ctg(x)
7 kwi 17:59
123: Naszkicować umiem, reszta zadania sprawia dla mnie problem. Natomiast ten + to znak sumy
zbiorów
, nie mogłem znaleźć właściwego z tejże strony.
7 kwi 18:03
wredulus_pospolitus:
no to po naszkicowaniu wykresu bierzesz linijkę do ręki i zaznaczasz prostą y = −1
patrzysz w jakim przedziale szukasz wyników (drugi przedział z dziedziny) i zaznaczasz w jakim
przedziale 'x' wartość funkcji jest powyżej narysowanej prostej y = −1
drugie analogicznie (tylko tutaj pierwsza dwa przedziały dziedziny będą Ciebie interesować)
7 kwi 18:07
123: Dziękuje serdecznie
7 kwi 18:12
PW: ... zaś znak sumy mnogościowej ∪ ukaże się po kliknięciu "inne" − w trzecim wierszu.
7 kwi 18:52