oblicz dominantę
Jakub: Na podstawie danych zamieszczonych w tablicy poniżej oblicz dominantę a następnie podaj jej
interpretację.
Tablica9.Pracownicy spółki "AGA" według wydatków na papierosy w lipcu 2007r.
PROSZĘ o wyjaśnienie ze zrozumieniem tego zadania.Z góry dziękuję.
Wydatki w zł. Liczba pracowników .......... ......... .........
(Xio − Xit> ni
60−100 5 .......... ......... .......
100−140 20 .......... ......... ........
140−180 50 .......... ......... ........
180−220 30 .......... ......... ........
220−260 20 .......... ......... ........
260−300 10 .......... ......... ........
Razem: 135 .......... ......... ........
Obliczenia:
Odpowiedzi:
Dx=.........
NMx=.........
7 kwi 21:09
Leszek: Zle zapisana jest tabelka , nie moze byc : 60− 100 i nastepnie 100− 140
Natomiast moze byc : 60−100 , nastepnie 101− 140 ; 141−180 ......
W statystyce jest to podzial na klasy .....
7 kwi 22:12
Jakub: Tak było w tabelce z książki i tak przepisałem bo nie wiedziałem jak zdjęcie wstawić. Czyli
gdyby było tak jak pan pisze to jak to rozwiązać?
7 kwi 22:46
Natalia: Tabelka jest tak ułożona, aby nie było półówek w środkach przedziału.
A więc musisz znaleźć środek każdego przedziału i zapisać go sobie. Czyli np. Środek przedziału
dla 60−100 to 80. 100− 140 to 120 itd.
Następnie musisz użyć wzoru dla dominanta w szeregu. Czyli
D= x0 + w liczniku n0 − n−1 przez (n0− n−1) + (n0− n+1) razy h0
x0 −> dolna granica przedziału dominanty czyli u Ciebie 140(Bo w tym przedziale jest najwięcej
osob)
h0 −> rozpiętość przedziału czyli u Ciebie 41 (Bo patrzysz ile liczb masz od 60−100)
n0 −> liczebność przedziału dominanty czyli 50 (Bo tyle najwięcej)
n−1 −> Liczebność przedziału poprzedzająca przedział dominanty (czyli 20, bo przedział
szybciej)
n+1 −> Liczebność przedziału następującego po przedziale dominanty (czyli 30, bo tyle masz w
180−220)
Teraz musisz tylko podstawić sobie wszytsko do wzoru i policzyć i zinterpretować
8 kwi 13:06