katy trojkat boki
zadanko:

Oblicz miary kątów trójkąta w którym dlugosci bokow tworza ciag geometryczny a miary katow ciag
arytm.
a
2q
4=a
2+a
2q
2−2a
2qcos(a+2r)
...
q
4−q
2−1=0
t=q
2,t≥0
t
2−t−1=0
no i wstawiam dalej
Czy sie tu gdzies nie rypnalem?Trzeba rozpatrzyc,czy ciag jest malejacy/rosnacy?A moze
calkowicie zly pomysl na zadanie?
7 kwi 12:51
PW: Z czego wynika równość
cos(a+2r) = 0
− założyłeś, że trójkąt jest prostokątby?
7 kwi 13:03
Jerzy:
Wskazówka: oznacz katy: α − r , α , α + r i przeciwległe boki: a , aq , aq2
7 kwi 13:07
Jerzy:
α = 60o i teraz zapisz tierdzemie cosinusów dla kąta 60o i oblicz q
Okaże się, że trójkąt jest równoboczny.
7 kwi 13:11
ICSP: twierdzenie sinusów w tym wypadku będzie wygodniejsze( ze względu na boki tworzące ciąg
geometryczny)
7 kwi 13:13
zadanko: Wlasnie nie wiem dlaczego ta rownosc zastosowalem,nie mialem pomyslu i przyrownalem prawa
strone cos(a+2r) = ... do zera.
Rozumiem,dziekuje.A co jezeli np. ciag geometryczny jest rosnacy a ciag arytm malejacy i na
odwrot?Nie zmienia to ze tak powiem odpowiadania katow wzgledem bokow?
7 kwi 13:15
Jerzy:
W każdym trójkącie najkrótszy bok leży naprzeciwko najmniejszego kąta.
7 kwi 13:18
zadanko: Wtedy przy malejacym ciagu geom i rosnacym arytm najdluzszy bedzie bok a zamiast aq2
naprzeciwko kąta a+2r,myslalem,ze to cos zmienia,dziekuje.
7 kwi 13:20
Jerzy:
W każdym innym trójkącie jest to niemożliwe.
7 kwi 13:23