Prawdopodobieństwo warunkowe
Layla: Rzucamy trzy razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za trzecim razem wypadła szóstka,
jeśli: suma kwadratów uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3
Powinno wyjść 1/18
7 kwi 16:00
wredulus_pospolitus:
Skoro bierzemy pod uwagę kwadraty uzyskanych oczek, to wiemy, że wartość ta (kwadrat wyniku
rzutu) będzie albo podzielna przez 3 albo dawała resztę '1'
Związku z tym warunek B −−− suma kwadratów z trzech rzutów jest podzielna przez 3 oznacza tyle
co:
Zaszedł jeden z następujących wariantów:
1) Wylosowano trzykrotnie liczby podzielne przez 3 czyli 3 lub 6.
2) Wylosowano trzykrotnie liczby niepodzielne przez 3, czyli 1,2,4,5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A|B) = ( |
| )2* |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 18 | |
7 kwi 16:19
Layla: Dobra a jak to wyłączyłeś, bo ja tego zupełnie nie rozumiem
7 kwi 16:32
wredulus_pospolitus:
Tak będzie Ci łatwiej załapać:
B −−− wylosowano jeden z opisanych wcześniej wariantów
|B| = 2*2*2 + 4*4*4 = 72
A −−− wylosowano jako ostatnią '6'
AnB −−− wylosowano jako ostatnią '6' a wcześniej liczbę podzielna przez 3
|AnB| = 2*2*1 = 4
| | |AnB| | | 4 | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 72 | | 18 | |
7 kwi 16:35
Layla: No i teraz rozumiem. Bardzo dziękuję za pomoc 😊
7 kwi 16:40