Trapez równoramienny
Seba: Dany jest trapez równoramienny o podstawach długości 8 cm i 16 cm I przekątnej długości 15cm.
Oblicz pole i obwód tego trapezu
(nie jestem pewien czy dobrze mi wyszło, dlatego wolę się upewnić)
7 kwi 18:34
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia ... sprawdzimy
7 kwi 18:35
Seba: 122+h2=152
144+h2=225
h2=81
h=9
42+h2=c2
42+92=c2
16+81=c2
c2=97
c=√97
L=16+8+2√97
P=(16+8)*9/2 = 24*9/2=108
7 kwi 18:48
Seba: Mógłby ktoś sprawdzić?
7 kwi 18:54
7 kwi 19:03
wredulus_pospolitus:
pierwsza linijka −−− skąd te 12 na początku
7 kwi 19:13
wredulus_pospolitus:
7 kwi 19:14
wredulus_pospolitus:
ach ... to przekątna jest a nie ramie ... oki ... 12 jest dobrze ... stąd wiemy, że h = 9
7 kwi 19:15