nierówność
anonim123: | | 1 | |
Udowodnij że funkcja f(x)=4x2+ |
| dla x>0 przyjmuje wartości niemniejsze od 3. |
| | x | |
Ja zapisałam że funkcja przyjmuje wartości niemniejsze niż 3 i pomnożyłam przez x .
7 kwi 17:51
ICSP: | | 1 | | 1 | |
f(x) = 4x2 + |
| + |
| ≥ 3 * √4x2 * 1/(2x) * 1/(2x) = 3 |
| | 2x | | 2x | |
7 kwi 17:54
ICSP: Proponuję uzasadnić dlaczego możesz pomnożyć przez x.
Wnioski natomiast wyciągać na samym końcu.
7 kwi 17:55
anonim123: A skąd w mianownikach 2x
7 kwi 17:58
anonim123: x jest większe od zera to mogę chyba pomnożyć?
7 kwi 17:58
ICSP: Możesz ale należy wyraźnie napisać dlaczego.
Co dalej po wymnożeniu?
7 kwi 17:59
anonim123: Czy to będzie 4x3+1−3x większe bądź równe 3 ?
7 kwi 18:06
ICSP: 4x
3 + 1 ≥ 3x
daje
4x
3 − 3x + 1 ≥ 0
ale zauważ, że przy tym sposobie wykorzystujesz tezę.
Osobiście zostałbym przy nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną (patrz 17:54)
| | 1 | |
Można również rozważyć funkcję f(x) = 4x2 + |
| i pokazać, ze wszystkie jej minima (dla x |
| | x | |
> 0)
są większa bądź równe od 3
Ewentualnie dowód nie wprost −> zaprzeczasz tezie i pokazujesz sprzeczność.
7 kwi 18:08
7 kwi 18:18
anonim123: zadanie 11
7 kwi 18:19
ICSP: ja bym się przyczepił, ale nie wiem jak to teraz się sprawdza arkusze i jakie zasady przyjmuje.
Może w dzisiejszych czasach takie rozwiązanie jest już uznawane za poprawne.
7 kwi 18:27
anonim123: Nie rozumiem o co chodzi w rozwiązaniu między średnią arytmetyczną i geometryczną?
A poza tym to dlaczego w odpowiedziach wszystko jest jeszcze dzielone przez x?
7 kwi 18:32
7 kwi 18:39
anonim123: Dziękuję
8 kwi 13:50