W pewnym eksperymencie przeprowadzonym
Adrian: W pewnym eksperymencie przeprowadzonym w warunkach laboratoryjnych bakteria dzieli się na dwie
nowe bakterie po 20 minutach.
Ile bakterii powstanie z jednej po upływie trzech godzin od rozpoczęcia eksperymentu ?
START: 1 bakteria
po 20min: 2 bakterie
po 40min: 4 bakterie
po 60min: 8 bakterie
po 80min: 16 bakterie
po 100min: 32 bakterie
po 120min: 64 bakterie
po 140min: 128 bakterie
po 160min: 256 bakterie
po 180min: 512 bakterie
Jak wszystko dodamy wychodzi 1023... w odpowiedziach jest 512...w czym tkwi błąd w moim
rozumowaniu ?
7 kwi 21:17
wredulus_pospolitus:
masz jedną bakterię ... po upływie 20 min dochodzi do podziału tejże bakterii i masz 2
bakterie
"bakteria dzieli się na dwie nowe bakterie" możesz rozumieć jako −−− jest sobie bakteria,
dzieli się na dwie, a sama ginie (co nie jest do końca precyzyjne z punktu widzenia
biologicznego)
7 kwi 21:36
an: Moim zdaniem po pierwszym podziale są dwie bakterie stara i nowa, co zresztą chyba jest zgodne
z zasadami podziału bakterii komórek, czyli masz 512 w tym jest ta pierwsza.
7 kwi 21:56
wredulus_pospolitus:
an ... oczywiście że tak jest ... po prostu chciałem odwołać się 'dosłownie' do treści i
fragmentu "dzieli się na dwie NOWE bakterie"
7 kwi 21:59
Leszek: Mozna na podstawie Twojego wyprowadzenia podac ogolny wzor :
Nt = No * 2k , k− ilosc cykli , tutaj k = t/Δt = 180 min/ 20 min
No = 1
Czyli Nt = 29 = 512
7 kwi 22:03
an: wreduluspospolitus i dobrze to ująłeś, bo w większości przypadków
raczej nie bardzo wiadomo, która z tych dwóch jest ta pierwsza, za bardzo się pospieszyłem.
7 kwi 22:15
a7: START: 1 bakteria
po 20 minutach w sumie 2 bakterie
po 40 min w sumie 4 bakterie
po 60 min w sumie 8
po 80 min 16
po 100 min 32
po 120 min 64
po 140 min 128
po 160 min 256
po 180 min 512
7 kwi 22:21
an: @Adrian zadaje pytanie >>w czym tkwi błąd w moim rozumowaniu ?<<
Błąd jest spowodowany tym, że spałeś lub wagarowałeś jak była "biologia", następnie zgodnie
z zasadą 3xZ stosowaną przez wielu zakuj zdaj zapomnij, a potem się dziwimy,
że takich mamy ekspertów.
7 kwi 22:30