styczne
lolek: Witam wszystkich!
Funkcja f jest określona wzorem f(x)=x+1/x dla x ∈ (–
∞, 0) ∪ (0, +
∞). Styczne do wykresu
tej funkcji są równoległe do prostej o równaniu y=1/2x +1. Wyznacz współrzędne wszystkich
punktów styczności.
Bardzo proszę o rozwiązanie ,nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi a nie jestem pewny czy dobrze
zrobiłem
7 kwi 11:07
Jerzy:
Zapis funkcji jest niejasny.
7 kwi 11:10
7 kwi 11:15
Jerzy:
Pokaż,co zrobiłeś .
7 kwi 11:29
lolek: | | 1 | |
Na początku wyznaczyłem współczynniki kierunkowe prostych ,że są równoległe są równe |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
obliczyłem pochodną ==> f ' (x)=1 − |
| |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
obliczyłem x ze wzoru f ' (x) = a ==> |
| =1 − |
| ==> x=√2 lub x=−√2 na końcu |
| | 2 | | x2 | |
podstawiłem je do wzoru funkcji i obliczyłem y
7 kwi 11:40
Jerzy:
No i bardzo dobrze.
7 kwi 11:43
lolek: To super ,dziękuję za pomoc
7 kwi 12:15