Liczba
Szkolniak: Liczba dwucyfrowa jest sumą sześcianu swojej pierwszej cyfry i kwadratu drugiej. Co to za
liczba?
10a+b − szukana liczba dwucyfrowa
a∊{1,2,...,9} ∧ b∊{0,1,2,...,9}
10a+b=a
3+b
2
| | 1 | |
b− |
| =√10a−a3+(1/4), dla b>1 (sprawdzam co się dzieje dla b=0) |
| | 2 | |
Podstawiam kolejno '1,2,3,...,9' pod 'a' i wychodzi, że szukaną liczbą jest 24.
Dobry sposób?
7 kwi 19:20
Leszek: Dobrze !
7 kwi 19:24
a7:
II sposób:
sześciany liczb
1 1
2 8
3 27
4 64
5 125 już nie może być pierwszą liczbą
kwadraty liczb
1 1
2 4
3 9
4 16
5 25
6 36
7 49
8 64
9 81
jedynkę jako pierwszą wykluczamy już przy czwartej sumie/próbie 11≠2, 12≠5, 13 ≠19, 14≠17,
potem już kwadraty są większe i mają 2 na pierwszym miejscu
dwójka 21≠8 22≠12 23≠17 24=24

potem 25≠33 i potem już kwadraty są za duże
trójka i przy czwórce brak rozwiązań czyli tylko 24 spełnia nasz warunek
7 kwi 19:35
a7: *5 nie może być pierwszą cyfrą szukanej liczby, (gdyż 125>98)
7 kwi 19:39
ABC:
ja bym robił tak
10a+b=a3+b2
10a−a3=b2−b
a(10−a2)=b(b−1)
zauważamy że prawa strona jest nieujemna, więc a mniejsze niż 4 musi być
zauważamy że prawa strona jest parzysta więc a musi być parzyste
zostaje do sprawdzenia a=0 i a=2 ale a=0 nie pasuje bo 00 nie jest liczbą dwucyfrową
7 kwi 19:45
Szkolniak: a7 − skąd wzięło Ci się to 98?
7 kwi 19:50
a7: powinno być 99, a w kwadratach drugiej cyfry powinno być uwzględnione zero ( jako potencjalna
druga cyfra)
7 kwi 19:58
Szkolniak: Według mnie dosyć ciężko to się rozpatruje w ten sposób,
a7 
Dzięki wielkie za pomoc
7 kwi 20:34
a7: dla mnie Twój sposób Szkolniak to najpierw wgryzienie się w hieroglify, ale grunt, że
wynik poprawny i tu i tu
7 kwi 20:44