Trójkąt prostokątny, pole
Szkolniak:

Wyznacz pole trójkąta prostokątnego, jeżeli punkt styczności okręgu wpisanego w ten trójkąt
dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długościach a i b.
Próbowałem wyliczyć 'r' z Pitagorasa, ale wychodzą 'brzydkie' rachunki − jest jakaś inna opcja?
7 kwi 22:36
Eta:
P=ab
7 kwi 22:38
wredulus_pospolitus:
wybacz, ale nie bardzo rozumiem polecenie w zadaniu
7 kwi 22:38
a7: P=1/2(a+r)(b+r)=1/2(ab+ar+br+r2)
z tw Pitagorasa
(a+r)2+(b+r)2=(a+b)2
r2+ar+br=ab
P=1/2(ab+ab)=ab
7 kwi 22:46
Szkolniak: Ale nie powinniśmy wyrazić r za pomocą a i b?
Przecież r nie jest nam znane
7 kwi 22:46
Eta:

P=x*y
7 kwi 22:49
Szkolniak: już jasne wszystko, dzięki a7
7 kwi 22:49
a7: rosnę
7 kwi 22:50