Prosta o równaniu x−2y+7=0 jest styczna do okręgu o środku w punkcie S (−2,0). W
Boruta: Prosta o równaniu x−2y+7=0 jest styczna do okręgu o środku w punkcie S (−2,0). Wskaż równanie
tego okręgu.
Próbowałem to zrobić w taki sposób że po narysowaniu na wykresie prostej zaznaczyłem trójkąt
prostokątny A(−7;0) B(−2;0) oraz C(−2;5/2) oraz chciałem obliczyć h opadające na bok AC,
jednak wynik nie pokrywa się z odpowiedzią.
7 kwi 19:45
ICSP: skąd punkt C?
7 kwi 19:50
PW: Odległość punktu S od prostej jest równa promieniowi okręgu.
Skorzystaj z wzoru na odległość punktu od prostej.
7 kwi 19:50
Boruta: ICSP, pomyślałem że skoro środek okręgu to x=−2 to podstaiwe to −2 do równaniu i zobaczę w
jakim miejscu się znajduje.
7 kwi 19:54
ICSP: Już rozumiem.
Wysokość tego trójkąta jest równa promieniowi okręgu.
Przeliczyłem i wychodzi, więc pewnie masz gdzieś błąd w obliczeniach
Podaj wartości :
PΔ
przeciwprostokątna
h − opuszczona na przeciwprostokątną
7 kwi 19:58
Boruta: Próbowałem tak robić, ale odpowiedź nie zgadzała się z wynikiem
Teoretycznie to powinno wygląc tak
|(−2 * 1)+(0*−2) + 7| / √4 + 0 = 5/2
A w arkuszu mam do wyboru 2 możliwości 5 lub √5
7 kwi 19:59
Boruta: P trójkąta to 1/4
przeciwprostokątna wynosi 5 √5 / 2
i h wyszło √5/25
7 kwi 20:00
ICSP: / √42 + 12
7 kwi 20:01
ICSP: Pole trójkąta źle
Przeciwprostokątna dobrze
h źle
7 kwi 20:02
Boruta: ICSP dlaczego 1?
7 kwi 20:02
PW: Diable, a rozumiesz co napisałem o 19:50?
7 kwi 20:04
ICSP: "Dlaczego jeden?"
Tak jest w wzorze.
7 kwi 20:05
Boruta: Jasna cholera, ciągle podstawiałem pod mianownik B* y0 i wychodziło 0.
Dzięki!
7 kwi 20:06