Okrąg
Leon: Punkty A1,A2,A3,...,A15 dzielą okrąg na 15 równych łuków. W punkcie P przecinają się
cięciwy A1A12 i A7A14. Oblicz miarę kąta A12PA7
7 kwi 22:22
Leszek: Zrob rysunek , wyznacz kat srodkowy i wpisany oparty na tym samym luku !
7 kwi 22:25
wredulus_pospolitus:
Czyli punkty A1 , ... , A15 są wierzchołkami 15−cio kąta foremnego ... wyznacz kąt pomiędzy
podanymi w zadaniu przekątnymi
7 kwi 22:26
a7:

360:15=24
kąt A
1A
12A
7=84 (połowa kąta A
1OA
7 równego 7*24=168)
kąt A
14A
7A
12=24 (połowa kata 2*24=48)
suma miar kątów w trójkącie jest 180
o
szukany kąt A
12PA
7 jest równy 180−84−24=72
o
7 kwi 22:36